tvatta-dina-horlurar-1

Därför ska du tvätta dina hörlurar – och aldrig dela dem med andra

I dag använder vi hörlurar hela tiden. På bussen, när vi tränar och ibland när vi jobbar. Men hur ofta rengör du dem? Antagligen inte så ofta som du borde.

Läs mer: Därför ska du aldrig använda sugrör

Hörlurar är något av de bästa som finns. De gör de möjligt för oss att lyssna på musik och podcasts överallt, utan att störa andra. Men hur ofta rengör du dem egentligen? Antagligen inte lika ofta som du borde.

Dina öron är fulla av vax, döda hudceller och bakterier, och allt det fastnar på dina hörlurar, varje gång du använder dem. Om du inte rengör dina hörlurar så kan du få en öroninfektion, svampinfektion eller finnar i örat.

Öronvax är egentligen ingenting dåligt, utan de är till för att hålla huden i örat mjuk, samt för att stoppa damm och annat för att komma in i hörselgången. Förutom öronvax finns det även mycket bakterier i örat, vilket är normalt. Problemet är dock att om du får in för mycket bakterier eller nya bakterier i örat, då kan du få en öroninfektion.

Du ska alltså inte dela hörlurar med någon. Alla har olika bakterier i öronen, och genom att dela, så blandas era bakterier och du kan få in nya bakterier i öronen, vilket gör att du får en infektion.

Dina hörlurar får också bakterier på sig från alla ytor de rör vid. När de ligger i din väska, på ett bord eller i din ficka. Eftersom hörlurarna är fuktiga, efter att ha varit i ditt öra, så drar de till sig alla bakterier de kommer i kontakt med. Tänk bara på allt dina hörlurar rör vid under en dag…

Se till att rengöra dina hörlurar minst en gång i veckan. Om du delar dina hörlurar med någon så rengör dem både innan och efter.

Rengör så här:

Torka bort vax som fastnat på hörlurarna. Använd därefter en tops med lite desinfektionsmedel (inte för mycket så det droppar) på och torka av lurarna.

Läs mer:
Därför får du och dina kompisar synkad mens
4 saker alla borde veta om förkylningar
Meditations-metoden! Somna gott med 4 enkla steg


Källa: Buzzfeed

Foto: IBL