Efter kritikstormen – Amanda Schulman fälls för smygreklam

Hannah Widells och Amanda Schulmans kosttillskott Hers hyllas av fansen. Samtidigt viner kritiken i medierna. Baaam reder ut vad som sagts.

Hannah Widell och Amanda Schulman har gjort sig en framgångsrik karriär som bland annat författare, tidningsmakare, poddare och nu på senare år har de även gett sig in i vin- och modebranschen. Tillsammans driver de bolagen Perfect Day Media. 2015 omsatte bolaget 37 miljoner kronor, enligt Breakit.

Senaste tillskottet i deras produktportfölj är – kosttillskott. Något som inte setts med blida ögon i alla läger.

Duon har tidigare anmälts till Konsumentombudsmannen. Anmälarna har påpekat att Hannah och Amanda använt sina privata instagramkonton för att driva försäljning för sina produkter – helt utan marknadsföring.

Nu har Reklamombudsmannens opinionsnämnd fällt ett av Amanda Schulmans, skriver Dagens Media. Bilden i inlägget föreställer en Hers-burk med bildtexten:

”Den passar perfekt i mitt badrum vilket är tur eftersom att jag inte kommer att kunna leva utan den. Vi har gjort ett kosttillskott för hälsa, hormonbalans och skönhet. Själv har jag knaprat tusen piller från så många burkar för att få till denna blandning. Nu finns allt i HERS. Så om du vill vara frisk, lindra pms och bry dig om hud och hår så är detta din burk. Finns att köpa i alla @lifesverige butiker och online på @betteryou­sverige!”.

Anmälaren menar att det i inlägget inte framgår tydligt att det är reklam. Reklamombudsmannen ger anmälaren rätt och fäller Perfect Day-grundaren för smygreklam. I beslutet står det Amanda Schulman ber om ursäkt för otydligheten kring inlägget och att det var åtgärdat så fort beskedet kom.

Känner du dig vilse i Hers-debatten? Läs vidare för en veta mer!

Kosttillskottet lanserades med buller och bång tillsammans med företaget Better You. För 399 kronor erbjuder Hannah och Amanda oss kvinnor att ”fortsätta vara fantastiska” med hjälp av Magnesium, D-vitamin, kakao och bidrottninggelé.  På Instagram uppmanade Hannah Widell och Amanda Schulman sina följare att berätta hur de hjälpts av tillskottet. Och vittnesmålen har strömmat in – och snabbt retweetats av skaparna:

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Sen hände något. Och plötsligt är Hannah och Amanda i skottgluggen.

Nioosha Shams på Politism kastade första stenen:

”Problemet är bara att ingenting talar för att HERS fungerar. Inga bevis vid sidan av anekdoter finns på att den här produkten uppfyller den ”aktivt medvetna kvinnans behov”. Det enda den hittills garanterat gör är tömmer trötta kvinnors plånböcker. Ingen är ju så desperat och beredd att köpa vad som helst som den som mår dåligt. Med HERS kapitaliserar Hannah och Amanda på den sårbarheten.”.

Även matbloggaren Johan Hedberg, känd som Matgeek, har gett sig in i diskussionen och kallar tillskottet för det värsta kvacksalveriet han stött på:

Medan fansen hyllar, regnar kritiken in från nutritionister och journalister. Vi ringde upp nutritionisten Hanna Eneroth på Livsmedelsverket:

– Det här kosttillskottet riktar man till en målgrupp som generellt sett inte behöver det. D-vitamin ger man till spädbarn och till äldre som sällan är utomhus. Pillret innehåller extrakt från grönsaker, men man kan inte förvänta sig att HERS ska vara bättre än eller kunna ersätta mat, säger hon.


Det finns de som behöver extra vitaminer eller mineraler, men det här pillret är inte rätt väg fortsätter Hanna Eneroth:

– Om du misstänker att du har brist på något ska du besöka din läkare, som hjälper dig att ta reda på om du har någon sjukdom eller näringsbrist.

Hannah Widell har kommenterat kritiken i Resumé, och tycker att läsarnas vittnesmål talar sitt tydliga språk:

– Det finns alltid en debatt kring kosttillskott. Det finns de som tycker att det är fullständig bluff medan andra anser att de fungerar utmärkt, jag är en av de senare. Vi marknadsför det heller inte som ett läkemedel, vi har tagit fram det för att det funkar för oss, säger Hannah Widell till Resumé.


Under helgen har debatten fortsatt, bland annat i två krönikor. Den första av Jenny Strömstedt.

”Men om någon enda stackars mamma på gränsen till nervsammanbrott känner sig tillfälligt stärkt av den sociala pillergemenskapen HERS, så låt tron leda vägen mot lindring”, skriver hon.

”Det finns inget köptvång. Däremot är det förbjudet att skönmåla olika substansers faktiska effekt. Det är möjligen där det börjar köra ihop sig för Hannah och Amanda”, fortsätter Strömstedt.


Även journalisten och bloggaren Sanna Lundell har gett sig in i debatten. I sin krönika kritiserar hon dels duons sätt att marknadsföra produkten, men även sättet de tar emot kritiken på:

”Jag vill också säga att bara för att en inte gillar Hers så betyder inte det att en inte gillar er, eller vill krossa er. Livet är INTE svart/vitt. Jag gillar er podd. Jag gillar era kläder. Jag gillar många av era fantastiska och inspirerande idéer. Men jag ogillar att ni gör stora pengar på vin. Och nu på ett oseriöst alldeles för dyrt piller. För pengar tjänar ni. Stora pengar. Och det unnar jag er. Men inte när de tjänas in på tveksamma sätt. Och ni måste lära er att ta kritik. Ni måste lära er, samt era lyssnare/följare/fans att tänka kritiskt. Vi går ett mycket mycket farligt samhällsklimat till mötes annars.”, skriver Sanna Lundell.

Baaam har sökt Hannah Widell och Amanda Schulman utan resultat. Amanda har dock kommenterat på sitt instagramkonto:

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Foto: IBL