Dasha om sin preventivmedelsresa: "Det sista jag vill i livet är att det inte blir som jag tänkt mig"

Dasha om sin preventivmedelsresa: "Det sista jag vill i livet är att det inte blir som jag tänkt mig"

Baaams bloggare Dasha Girine berättar om när hon först började med preventivmedel, hur hon har testat sig fram genom livet – men också hur hon känner att hon har hittat rätt nu. ”Jag var väldigt skeptisk först till att lita på en app”.

Dasha Girine är både Youtuber och en av Sveriges främsta livsstilsbloggare. Tiotusentals kvinnor följer henne dagligen i sociala medier och i bloggen, där hon varvar livsstil med kärlek, relationer, karriär och recept. För Baaam berättar Dasha om sin resa från 14-årig p-pilleranvändare till att hon i dag lever i en trygg relation med full koll på sin kropp och vad hon mår bäst av.


Hur var din första upplevelse av preventivmedel?

Jag fyller ju 32 i år så när jag blev presenterad för preventivmedel fanns det inte så många andra alternativ (inte som jag erbjöds i alla fall) mer än p-piller eller kondom. Jag vet att jag testade två, tre och till och med fyra olika p-piller innan jag bestämde mig för att köra på dem.

 Vilka alternativ har du testat sedan dess?

Efter några år började jag med p-ring och det var verkligen ingenting för mig. Jag mådde beyond pyton. Det var när jag satt på en tjejmiddag jag kom fram till att det måste vara p-ringen som var orsaken. Det visade sig att två andra tjejer också hade liknande biverkningar.

Senare började det pratas det mer öppet om detta och jag stötte på och läste om fler tjejer som mått som jag. Där någonstans (ca fyra år sedan) hittade jag en app där jag bara fyllde i när jag fick mens och när mensen slutade. Det är ju ingen säker metod, men det blev mitt preventivmedel fram tills jag började med Natural Cycles.


P-ring var verkligen ingenting för mig

Baaams bloggare Chrystelle, Dasha och Kristin möttes för att dela sina erfarenheter kring preventivmedel i allmänhet och Natural Cycles i synnerhet. Se filmen i Baaams sociala kanaler.

Vad fick dig att vilja testa Natural Cycles? 

Jag ska erkänna att jag är en riktig ”late adapter”. Jag tillhörde den skeptiska skaran från början. Men i och med att jag redan höll koll på min mens genom en app, blev jag intresserad då Natural Cycles certifierades som preventivmedel. Tänkte att jag får komma in i rutinen att ta tempen varje morgon – så kan en avancerad algoritm hjälpa mig lära känna hela min cykel och hålla koll på min fertilitet.

Vad ska man tänka på om man vill testa den här appen?

Så länge man får in rutinen är det ett jättebra preventivmedel. Det är viktigt att vara ärlig med sig själv och fylla i avvikande temp om man druckit alkohol, tagit sovmorgon eller är sjuk. OCH att använda skydd på röda dagar.  Man får ha disciplin och tålamod, precis som med allt här i livet! Det sista jag vill ha i livet är att det inte blir som jag tänkt mig.


Det viktigaste med preventivmedel är väl i slutet av dagen att man känner sig säker. Och det gör jag med Natural Cycles. Det är inte det enklaste som finns att börja ta tempen varje morgon men när du väl får in det i rutinen är det inte alls jobbigt. Och det är så mycket värt att ha ett preventivmedel som inte förändrar mig på något sätt. Jag tycker också det är häftigt att kunna lära känna min menscykel och få koll på varför jag mår som jag mår vissa dagar.


Det sista jag vill ha i livet är att det inte blir som jag tänkt mig

Om Natural Cycles

2013 lanserades Natural Cycles på marknaden av fysikerna och äkta makarna Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. 2017 certifierades produkten som preventivmedel och började säljas på apotek. I dag använder över 600 000 kvinnor Natural Cycles i 161 länder.

Så fungerar appen

 

  • Varje morgon mäter användaren sin kroppstemperatur, med en basaltermometer som har en högre känslighet än en klassisk febertermometer.
  • Temperaturen matas in i appen och användaren får en röd (fertil – använd skydd) eller grön (ej fertil) dag i retur (algoritmen lär känna användarens unika cykel och det kan ta några månader innan man får många gröna dagar).
  • Kroppstemperatur varierar under menscykeln och med den datan som grund identifierar Natural Cycles fertila dagar, ägglossning, mens, osv.

Läs mer om Natural Cycles här.