Varje år publicerar den amerikanska miljöorganisationen, Environmental Working Group, en lista över de tolv livsmedel som innehåller mest bekämpningsmedel. Dessa livsmedel kallas för ”The dirty dozen” – rätt och slätt översatt till ”det smutsiga dussinet”.
En färsk undersökning visar att människor som istället väljer att köpa ekologiska produkter har en lägre nivå av fosfororganiska bekämpningsmedel i sina kroppar, trots att de äter mer råvaror än personer som köper vanligt odlade frukter och grönsaker.
De livsmedel som enligt undersökningen är mest dirty och som du bör köpa ekologiskt, både för din egen och för miljöns skull, är:
1. Äpplen
2. Persikor
3. Nektariner
4. Jordgubbar
5. Vindruvor
6. Selleri
7. Spenat
8. Paprika
9. Gurka
10. Körsbärstomater
11. Ärtor
12. Potatis

99 procent av äpplena, 98 procent av persikorna och 97 procent av nektarinerna testades positivt för åtminstone en bekämpningsmedelsrest. En enda vindruva och en paprika innehöll femton olika bekämpningsmedel. Enstaka prover av körsbärstomater, nektariner, persikor, ärtor och jordgubbar hade tretton olika bekämpningsmedel i sig, per styck…
Foto: All Over Press