Den stora gymguiden – välj rätt gymkort för dig

Är du sugen på att skaffa ett gymkort? Har du svårt att välja vilket? Lugn, Baaam listar sex gymkedjor som hjälper dig att komma i form.

Efter en lång sommar är det många som vill komma igång med höstträningen och investera i ett gymkort. Men det är inte helt lätt att hitta rätt. Baaam guidar dig genom ett brett gäng gymkedjor och vad de erbjuder.

Läs även:Så får du ut det mesta av ditt gymkort


Friskis & Svettis – bra gruppträning för alla

Koncept: Friskis & Svettis är en ideell medlemsförening. När du köper ett gymkort på en anläggning får du tillgång till alla gym inom samma område. Det brukar generellt sätt vara högt tryck på anläggningarna mellan 17-19. Här kan du inte välja att betala endast för att gå på pass eller styrketräna i gymmet. När du köper kort köper du för bägge delar. I Stockholm erbjuder Friskis & Svettis inga studentrabatter.

Startavgift/medlemsavgift: 200 kr, kan inte återbetalas.

Priser och bindningstid (i Stockholm):

Årskort:  3 350 kr

Sex månader:  2 550 kr

Säsong (1 jan-30 juni eller 1 juli-31 dec): 1 955 kr

30 dagar: 620 kr

Autogiro (12 månaders bindningstid, därefter löpande): 279 kr/mån

(Finns fler alternativ på hemsidan/träningskorten kan inte återbetalas)

Öppettider: Varierar på anläggningarna, men ofta generösa öppettider från cirka 06-21 på vardagar och några timmar kortare öppet under helgerna.

Utomhuspass: Ja, året om.

Bokning på nätet: Ja.

Extra: Friskis & Svettis satsar på att vara ett inkluderande gym som ska passa alla. De erbjuder en mängd olika gruppträningspass och utomhusträning under hela året. Vissa anläggningar har gratis wifi. Medlemskapet kan även överlåtas. Friskis & Svettis jobbar mycket med inkludering och tillgänglighet. Det finns ett flertal gym som är handikappsanpassade. På en majoritet av gymmen finns det även möjlighet att både byta om och duscha enskilt (bakom duschdraperier). Även Bastu erbjuds i de flesta anläggningarna.

Möjlighet att frysa kort: Du med årskort kan frysa kortet upp till två månader mot en avgift på 150 kronor och med giltigt intyg.

Provträna: 95 kr (om du köper kort inom en vecka får du pengarna tillbaka för provträningstillfället).

Fördelar: Snälla priser. Rent och välordnat. Ofta personal på golvet, tillgängliga för frågor. Öppna ytor. När hallarna är lediga får du som medlem använda dem för egen träning. Som medlem i föreningen har du rösträtt på årsmötet och kan även lämna in motioner. De erbjuder även pass med gravid- och mamma träning, träning för äldre samt träning för ungdomar och barn.


Fitness 24 Seven – öppet dygnet runt, bra priser och tjejgym!

Koncept:Riktar sig till dig som vill kunna träna när som helst på dygnet för en billig peng. Tillgängligheten är en av gymkedjans stora fördelar. Däremot är det kanske inte gymmet för dig som gillar att gå på pass. Endast de så kallade plus-gymmen erbjuder gruppträning. Du kommer in i gymmet när som helst under dygnet med ett personligt kort.

Startavgift/medlemsavgift: 249 kr.

Priser och bindningstid:

För följande priser får du tillgång till alla gym i alla länder där Fitness24Seven är verksamma. Ingen bindningstid, men två månader uppsägningstid.

Ordinarie: Dygnet runt, 199 kr/mån

Student: Dygnet runt, 169 kr/mån

Dagtid: Mån-fre 06-16 99 kr/mån

Öppettider: Öppet dygnet runt. Mån-fre mellan 12-19 är de vanliga anläggningarna bemannade. Plus-gymmen (De gym som erbjuder gruppträning) är vanligtvis bemannade fler timmar och även på lördagar.

Utomhuspass: Nej.

Bokning på nätet: Ja.

Extra: Ingen bindningstid. Medlemskapet kan överlåtas. I varje anläggning finns det tjejgym, ett helt eget gym med kompletta konditions- och styrkeavdelningar där endast tjejer får träna. Tjejgymmen har frostade fönster så att man inte kan se in. Ljusa lokaler med öppna ytor. Tv-apparater vid löpbanden. Egna ytor för stretching och relaxing.

Möjlighet att frysa kort: Ja, minst tre månader och längst tolv månader med giltigt intyg.

Provträna: 99 kr (Om du har en kompis som redan tränar där kan hen ta med dig så får du provträna gratis).

Fördelar: Öppet dygnet runt. Billigt. Vanligtvis mindre folk precis efter arbetstid än på de flesta andra gym.

Läs också: PT:n tipsar – så får du ut mer av gympasset


Actic – alltid utbildad personal som kan hjälpa

Koncept: Actic har över 100 anläggningar från Ystad i söder till Kiruna i norr. Kedjan samarbetar i stor utsträckning med simhallar och det är inte ovanligt att anläggningarna ligger i anslutning till en simhall, så att du får tillgång till både gym och bad. Ett personligt gym med mycket maskiner och öppna ytor. Actic har ett så kallat Max-kort för dig som reser mycket som ger tillgång till majoriteten av deras gym i hela Sverige.

Startavgift/ medlemsavgift: Vid löpande betalning av medlemskap via autogiro, 99 kronor per år. Annars ingen startavgift.

Priser och bindningstid:

Max-Kort (Fri tillgång till 100 anläggningar över hela Sverige) 4 månader 879 kr/mån, 12 månader 499 kr/mån, 24 månader 449 kr/mån.

Regionalt (19 gym i Stockholm) 4 månader 759 kr/mån, 12 månader 429 kr/mån, 42 månader 389 kr/mån.

Lokalt (En utvald anläggning) 4 månader 669 kr/mån, 12 månader 379 kr/mån, 24 månader 349 kr/mån.

(Om du inte längre befinner dig i bindningstiden och vill säga upp ditt avtal så är din uppsägningstid en månad plus resterande dagar i uppsägningsmånaden)

Öppettider: Varierar på anläggningarna, men vanligtvis lite snålare öppettider.

Utomhuspass: Vissa anläggningar.

Bokning på nätet: Ja.

Extra: Två timmar med PT eller instruktör ingår. På många orter ligger anläggningarna i anslutning till en simhall. På majoriteten av anläggningar ingår entrén till simhallen i medlemskapet. Då kan du både träna och simma på samma kort. De gymmen erbjuder även olika typer vattengympa. Många varierande gruppträningspass. Även mammaträning och yoga för 65+. Flera av gymmen har bastu.

Möjlighet att frysa kort: Ja, minst en månad och längst tolv månader i taget, med giltigt intyg.

Provträna: Gratis prova på.

Fördelar: Alla som arbetar på Actics träningsanläggningar är utbildade instruktörer. Alltid personal tillgänglig på golvet som du när som helst kan ställa frågor och få hjälp av. Erbjuder ofta bad och motionssim.


Nordic Wellness – bra priser och inkluderande stämning

Koncept: En av Sveriges största friskvårdskedjor med över 125 gym i Sverige. Nordic Wellness erbjuder även kort med lägre pris för dig som endast vill träna i gymmet och inte gå på pass. De satsar på ett helhetskoncept och erbjuder på flera av anläggningarna tillgång till exempelvis sjukgymnast och kostrådgivning.

Startavgift/ medlemsavgift: 295 kr.

Priser och bindningstid:

Det finns en mängd olika typer av kort,å kika på hemsidan vad som passar dig bäst. Uppsägningstiden är två månader.

Sverigekortet+ (alla klubbar, gruppträning och gym): 499 kr/mån

Sverigekortet (alla klubbar, endast gym): 449 kr/mån

Öppettider: Varierar. Generellt generösa öppettider. Ofta 05-23 på vardagar och ungefär samma tider under helgerna.

Utomhuspass: På somrarna.

Bokning på nätet: Ja.

Extra: För en extra kostnad erbjuder Nordic Wellness (på utvalda anläggningar) mätning av kroppssammansättning. Med ett pågående träningskort på autogiro finns det möjlighet att för 50 kronor i månader relaxa på vattenmassagebänkar. De erbjuder även rådgivning av dietist, rehabträning och badkort mot en extra slant.

Möjlighet att frysa kort: Ja, men endast två månader per år.

Provträna: Ja. Gratis provträning en vecka, med giltigt intyg.

Fördelar: Mycket tjänster och ett gym med feelgood-känsla. Erbjuder tjänsten Kidz Club som ger dig med barn tid att träna på egen hand. Barnpassning från 1,5 år upp till 10 år. Både bastu och solarium finns i flera av anläggningarna.


SATS – snabba med senaste trenderna

Koncept: Nordens ledande träningskoncern, ofta i framkant och snabba på att haka på nya träningstrender. Ett gym som erbjuder många olika gruppträningspass och ett bra utbud av maskiner. De olika anläggningarna är ofta inspirerade eller anpassade till olika träningsformer som exempelvis crossfit och gymnastik. SATS finns endast i södra Sverige (bortsett från ett gym i Åre). Gymmet erbjuder studentrabatt.

Startavgift/ medlemsavgift: 250 kr.

Priser och bindningstid 

(i Stockholm):

Tillgång alla dagar, hela öppettiden inklusive gruppträning 599 kr/mån

Utan gruppträning 499 kr/mån

(Fler möjliga alternativ finns på hemsidan)

Öppettider: Varierar, vissa anläggningar har väldigt generösa öppettider medan andra inte alls har det.

Utomhuspass: Ja.

Bokning på nätet: Ja.

Extra: Visa anläggningar erbjuder barnpassning. Två pass med personlig tränare ingår i de flesta korten med bindningstid.

Möjlighet att frysa kort: Ja, minst en månad längst tolv med giltigt intyg.

Provträna: Ja, 150 kr.

Fördelar: Snabba med nya koncept. Utbildad personal. Majoriteten av anläggningarna har bastu.


Balance – lyxigt för dig som vill ha det lilla extra

Koncept: Balance är ett lite finare och mer personligt gym, där du tränar till ett dyrare pris. Deras tanke är att erbjuda ett gym som ska kännas som hemma och att kunden ska få en känsla av vardagslyx när de besöker gymmet. Balance finns för tillfället bara i Stockholm.

Startavgift/ medlemsavgift: 0 kr.

Priser och bindningstid:

Balance Black City (Ingen bindningstid): 1145 kr/mån

Balance Black City (12 månaders bindningstid): 995kr/mån

Balance Blue (Ingen bindningstid): 895 kr/mån

Balance Blue (12 månaders bindningstid): 745 kr/mån

Alla medlemskap har 30 dagars uppsägningstid.

Öppettider (Balance city): Mån- tor 06:15-22. Fre 06:15-21. Lör-sön 10-19

Utomhuspass: Ja. För en extra tusenlapp under vår och sommar.

Bokning på nätet: Ja.

Extra: Vid köp av ett så kallat Balance Black-kort ingår handduk, träningskläder och skoskåp. Mot en kostnad finns sjukgymnaster, massage och kostrådgivning. Nya medlemmar erbjuds två tillfällen med personlig tränare under de första halvåret. I omklädningsrummen finns schampo, balsam, duschtvål och stylingprodukter från Björn Axén, samt små handdukar. Golvvärme.

Möjlighet att frysa kort: Ja, upp till tolv månader.

Provträna: Två veckors fri provträning.

Fördelar: Fina lokaler. Ett lyxigt gym för dig som vill ha det lilla extra. Lyhörd personal.


Puls & träning – hjälpsamma gymvärdar och generösa öppettider

Koncept: Kedjans ambition är att bygga gym där alla trivs, oavsett ambitionsnivå – ett personligt gym med stor gemenskap. Med slogan ”När andra gym sätter upp lappar om maxtid på löpbanden, skaffar vi ett löpband till”. De har ingen reception med personal. Alla som arbetar på anläggningarna är gymvärdar, instruktörer eller personliga tränare som går runt på ”golvet” och finns för att svara på frågor och hjälpa till.

Startavgift/ medlemsavgift: 400 kr.

Priser och bindningstid:

Samtliga gym i Sverige (bindningstid 12 månader) 399 kr/mån

På ett gym (bindningstid 12 månader): 299 kr/mån

På ett gym (bindningstid 3 månader): 399 kr/mån

Öppettider: 05-23 öppet alla dagar året runt.

Utomhuspass: Ja.

Bokning på nätet: Ja.

Extra: Långa öppettider. Visa anläggningar erbjuder bastu.

Möjlighet att frysa kort: Framkommer ej.

Provträna: Ett gratis tillfälle vid öppet hus.

Fördelar: För att det inte ska bildas kö till maskiner och löpband tar Puls & träning endast in ett maximalt medlemsantal på varje anläggning. När de nått gränsen stoppas intaget av nya medlemmar och du får köa.

Foto: TT/Pressbild