vegetarisk mat med protein

Den vegetariska maten som innehåller mer protein än kött

Om du har valt att utesluta kött ur din kost så har du garanterat fått frågan om protein: ”Får du verkligen i dig tillräckligt?”. Du är säkert trött på att behöva förklara att det faktiskt finns protein i andra livsmedel än kött, så nästa gång någon frågar kan du hänvisa dem till den här artikeln.

Oavsett om du äter kött eller inte så finns det en mängd livsmedel som innehåller mycket mer protein än vad kött gör. Oftast har dessa livsmedel även andra hälsosamma fördelar också. Protein är såklart en viktig hörnsten för en hälsosam kost.

Här är statistiken för protein, per 100 gram:

Sojabönor: 36 gram
Köttfärs: 26 gram

Sojabönor innehåller väldigt mycket protein, men är även fyllda med vitaminer och mineraler. De innehåller bland annat en mängd fibrer som hjälper dig med matsmältningen, samt vitamin K som är bra för ditt blod. 100 gram sojabönor ger dig dessutom 30 procent av ditt rekommenderade dagliga intag av järn.

Pumpakärnor: 19 gram
Fläskkorv: 12 gram

Pumpakärnor är ett riktigt kraftpaket när det kommer till bra näringsämnen. De innehåller näringsämnen som zink som boostar ditt immunförsvar, magnesium som är bra för skelettet samt antioxidanter som skyddar mot sjukdomar.

Kikärtor: 19 gram
Torsk: 18 gram

Hur gott är inte hummus? Om du vill ha fler anledningar till att äta kikärtor så är de dessutom packade med fibrer som hjälper till med matsmältningen och de ser även till att hålla dina kolesterolnivåer i schack.

Jordnötssmör: 25 gram
Kycklinglår: 24 gram

Självklart är det inte särskilt bra att äta hur mycket jordnötssmör som helst, men om du äter det med måtta så får du i dig många hälsosamma fetter tillsammans med kalium som hjälper dig med blodtrycket.

Källa: Elle.com

Foto: IBL