skalad grapefrukt

Det finns ingen ”normal vulva” när det kommer till utseendet

Ingen vulva är den andra lik. Ny forskning visar att vulvors utseende varierar så kraftigt att det inte går att säga hur en normal vulva ser ut.

Läs mer: Jacquelines tavlor är en påminnelse om att alla vulvor är vackra

Antalet kvinnor som vill operera sina underliv ökar, och den främsta anledningen är att man är missnöjd med utseendet. En av de vanligare operationerna är att korta de inre blygdläpparna. En del experter menar att två orsaker till den växande trenden med intimkirurgi är att fler tar bort könshåret (utan hår exponeras vulvan mer) och idealen vi matas med i porr och media.


Men ingen vulva är den andra lik och det finns egentligen ingen normal vulva när det kommer till utseendet, skriver The Independent. Det är något som forskare vid ett sjukhus i Schweiz slår fast i en ny studie.

Forskarna har undersökt 657 kvinnor i åldrarna 15 till 84. De har bland annat mätt klitoris, de inre och yttre blygdläpparna och avståndet mellan klitoris och urinröret. Bland annat kunde de inre blygdläpparna vara allt från 5 till 100 millimeter långa. Forskarna fann genomsnittliga mått men resultaten varierade så kraftigt mellan olika individer att det inte gick att säga hur en normal vulva faktiskt ser ut.

Foto: IBL, Shutterstock