Det här är den bästa tiden på dygnet att springa

Vilken tid på dygnet brukar du springa? Det kan faktiskt spela stor roll för hur effektivt passet blir.

Du kanske inte alltid kan bestämma exakt vilken tid på dygnet du kan ge dig ut i löparspåret, utan klämmer in ett pass när du hinner. Men enligt forskning finns det flera anledningar att springa tidig kväll. Här är några fördelar med kvällslöpning.

På kvällen är risken för skada mindre

När du vaknar på morgonen efter flera timmars sömn är dina muskler ofta stela. Har du otur kan ett hårt morgonpass leda till att du sträcker dig eller anstränger musklerna. På kvällen däremot är din kropp uppvärmd, vilket gör dina muskler bättre förberedda för branta backar i spåret.

Missa inte: 3-3-3 workout – nya träningstrenden som kändisarna älskar 

Du kommer orka ett högre tempo

Enligt en amerikansk forskningsstudie är lungkapaciteten sex procent bättre på kvällen än på morgonen. Det innebär att du orkar hålla ett högre tempo per kilometer i löparspåret om du kör passet senare under dagen.


Det hjälper dig att stressa ner

Endorfinkicken du får efter ett träningspass gör dig inte bara på bättre humör, det hjälper dig också att stressa ner och slappna av. Att köra ett joggingpass efter jobbet är alltså ett perfekt sätt att koppla bort stress och låta kroppen ställa om för en ledig kväll.

Du sover bättre

Att träna på kvällen kan också vara nyckeln till bättre sömn. En studie vid University of California visade att personer som tränar på kvällen har lättare att somna efteråt på grund av bland annat lägre blodtryck och färre muskelspänningar.

Så, när kommer du springa nästa gång?

Foto: Thinkstock