Det här innehåller dina pepparkakor (du kommer vilja baka egna)

Istället för gott smör innehåller pepparkakorna ofta ohälsosam palmolja som transporterats hit från andra sidan jorden.

Nästan alla pepparkakor som finns att köpa i vanliga butiker innehåller palmolja istället för smör, enligt konsumentföreningen Äkta varas* granskning. När de besökte sju olika livsmedelsbutiker och checkade pepparkaksutbudet så upptäckte de att samtliga pepparkakssorter helt saknade smörinnehåll.

– Innan vi gjorde undersökningen trodde jag att det faktiskt skulle gå att hitta någon kaka som var bakad på smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare för Äkta vara i ett pressmeddelande.

Istället används olika margarinblandningar av vegetabiliska oljor och fetter och 16 av 18 kakor visade sig innehålla palm- eller palmkärnolja, som båda kommer från den tropiska oljepalmen, enligt Äkta varas undersökning. Palmolja är en riktig miljöbov som fraktas långväga och som hotar olika djurarters existens, bland annat organgutangerna.

– Vi tycker att det är sorgligt att industrin inte erbjuder några alternativ och istället använder smaklösa oljor och fetter, som transporteras hit från jordens alla hörn, säger Björn Bernhardson.

Palmolja är inte bara ett hot mot miljön, det är också ohälsosamt, med ett innehåll på omkring 40 procent mättat fett. Men pepparkakor är inte ensamma om att innehålla palmolja, det är en vanligt förekommande ingrediens i diverse snabbmat och i chips, pommes frites och kakor.

Ta det här som en anledning att baka egna pepparkakor i helgen. Mycket godare, mysigare och mer hälsovänligt.

*Äkta vara är en konsumentförening som jobbar för mat utan tillsatser.