Din njutning i fokus – de mest sålda sexleksakerna 2018

Din njutning i fokus – de mest sålda sexleksakerna 2018

Låt 2019 bli det år då du bejakar din egen lust och njutning. Är du i ett förhållande, satsa på det lekfulla och spännande. Ta inspiration från de sexleksaker och intimhjälpmedel vi svenskar köpte mest under 2018.

Vi blir allt mer medvetna och intresserade av vår egen sexuella hälsa. Vi förstår nu att vi förtjänar njutning och vågar ta upp jobbiga ämnen, som när sexlivet inte fungerar. Det visar listan över storsäljare hos Pistill, som bland annat säljer sexleksaker – eller rättare sagt intimhjälpmedel, som det kallas av de insatta.

–  Vi har funnits i 14 år och vi jobbar med alla sinnen, men naturligtvis mycket med känseln, och där kommer intimhjälpmedlen in, säger Tina Hagelin, grundare av Pistill.

Och hjälpmedel är just vad det handlar om. I takt med att medvetenheten och viljan att bejaka sin sexualitet ökar så utvecklas också nya produkter. En av de avdelningar som växer mest hos Pistill är olika samarbeten med sjukvården.

– Vi har utvecklat produkter för rehab och eftervård, till exempel vaginalstavar för kvinnor med smärtproblematik som vestibulit eller vaginism. Eller för kvinnor som drabbats av cancer och behöver hjälpmedel efter att de blivit strålade och fått andra behandlingar, berättar Tina Hagelin.

Man kan också se att vi vill hitta lusten igen och underlätta för våra kroppar att njuta, både på egen hand och tillsammans med en partner. Så om du tror att sexleksaker framför allt är stora dildos får du tänka om. Visst finns det stora dildos, men fokus ligger på en mer vårdande sexuell njutning och hälsa samt lekfulla produkter för par.

Bondage lever kvar

Avdelningen avsedd för män växer stadigt med utbudet. Dels utvecklas nya produkter för männens njutning, som masturbaters och stavar för prostatamassage, men också produkter för att underlätta för män med erektionsproblem.

– Man räknar med att 50 procent av alla män över 50 har erektila nedsättningar. Mycket beror på stress och det blir ju en enorm sorg och skam, säger Tina Hagelin.

Storsäljare på den manliga sidan är olika produkter med medicinska syften som penisringar och vakuumpumpar. Penisringar med vibration har också utvecklats och kan med fördel användas av par eftersom vibratorn stimulerar klitoris när man har sex.

Bondageavdelningen fick ett rejält uppsving i och med Fifty Shades of Grey, och intresset är fortfarande stort. Det verkar mer som om många upptäckte att de verkligen ville krydda sitt kärleksliv med bondage och har därför fortsatt även när hypen kring böckerna hade lagt sig. Framför allt är det ögonbindlar, handklovar, vippor och piskor med mjuka mockafransar som säljer bra.

– Även spel är populärt. Och om jag ska rekommendera ett spel skulle jag ta Relationsboxen. Där finns det kort med utmaningar i fyra områden, närhet, kommunikation, lek och lust. Ett fantastiskt bra spel för alla par. Kanske framför allt om man känner att man har kommit ifrån varandra lite, men också för att bygga upp ett hållbart förhållande.

Men vilka produkter valde vi att lägga pengarna på under 2018? Tina Hagelin lyfter fram några av de riktiga succéerna.

Womanizer

Den första versionen kom för tre, fyra år sedan och sedan dess har det kommit flera uppgraderingar. Det som är unikt med den är att det inte jobbar med direktberöring, som en vibrator, utan att den jobbar med ett luftsug som masserar alla 8 000 nervtrådar som hör till klitoris och går ner på rotnivå.

– Den är helt revolutionerande! Den kostar en del, men är värd varenda krona.

Womanizer Premium använder luftsug istället för direktkontakt.

Womanizer Premium.

Ekologiska glidmedel

Nu vill vi inte bara ha ett glidmedel för att underlätta sex, utan även för vård. Glidmedel som innehåller vårdande och reparerande ämnen är superpopulära. Vi är mer medvetna och smörjer oss inte med vad som helst i underlivet längre.

– Vi utvecklade vår egen glidmedeserie med noga utvalda och naturliga ämnen och den säljer verkligen otroligt bra just för att det funkar så bra även till intimvård.

 

Vårdande glidmedel Pistill Repair, hybridglidmedel och vattenbaserat glidmedel från Sliquid.

Vårdande glidmedel Pistill Repair, hybridglidmedel och vattenbaserat glidmedel från Sliquid Organics.

Knipkulor

En kula med många användningsområden. Att träna upp muskulaturen i slidan och bäckenbotten kan göra det lättare för dig att få orgasm, hjälpa mot inkontinens och framfall samt stärka upp blodgenomströmningen vilket underlättar för dig att bli våt.

– Många förknippar knipkulor med träning, men vi förespråkar avslappning lika mycket. Många har så mycket spänningar i underlivet och då är det jättebra att lära sig slappna av där, vilket är lättare med ett hjälpmedel.

Knippaketet Kniip med kulor och ekologiskt glidmedel samt tvättmedel för kulorna.

Knippaketet Kniip med kulor och ekologiskt glidmedel samt tvättmedel för kulorna.

Intimolja/intimgel

En olja eller gel som appliceras på klitoris (eller ollonet om du är man) och som ökar blodcirkulationen vilket kan resultera i att du får orgasm lättare. Det kan också hjälpa efter till exempel en förlossning då känseln kan vara nedsatt.

– Det är så mycket som handlar om kontakten med sin egen kropp. Många har bara stängt av förmågan att känna och då kan den här hjälpa att återskapa den kontakten.

Intense orgasmic gel från Durex, Secret of Love från Purity Herbs och Stimulating OGel från Sliquid organics.

Intense orgasmic gel från Durex, Secret of Love från Purity Herbs och Stimulating OGel från Sliquid organics.

Stämningshöjare

Vi slår ihop ett gäng produkter här under kategorin stämningshöjare. Massageoljor och massageljus (gjorda av olja som smälter när ljuset är tänt) med massor av olika dofter säljer som smör. Tina säger att alla törstar efter beröring som får det avslappnande och lugnande hormonet oxytocin att utsöndras i kroppen. Till massageoljorna rekommenderar Tina Hagelin en ögonbindel och en vippa att dra över huden för att förhöja beröringen och sätta stämningen.

– Genom att stänga av synen så aktiveras fantasin och lustcentrat i hjärnan.

Massageljus från Shunga, svart ögonbindel, Tantra Feather Teaser, La Plumeau Caresse och Intima Silk Blindfold från Lelo.

Massageljus från Shunga, svart ögonbindel, Tantra Feather Teaser, La Plumeau Caresse och Intima Silk Blindfold från Lelo.

Magic wand

Den här massageapparaten ska, trots sin avlånga form, inte stoppas in någonstans i kroppen, utan användas utvärtes. Det är tänkt att du ska använda den över hela kroppen, men går naturligtvis också att använda till klitorisstimulans.

– Den är också bra för att massera mot erektionsproblem. Det är så mycket som handlar om spänningar, och många män har spänningar just runt könet. Det är mycket vanligare med den typen av massage inom andra kulturer – där har vi mycket att lära.

Smart wand large för massage över hela kroppen.

Smart wand large.

We Vibe sync

Den här lilla godsaken har en del som ska in i slidan för att stimulera G-området (nej, det är inte en punkt) med sköna vibrationer. Den andra delen sitter runt blygdläpparna och stimulerar klitoris. Du kan använda den på egen hand eller tillsammans med din partner och går att forma efter din egen snippa. Den har också en fjärrkontroll så att partnern kan styra vibrationerna och om ni är långt ifrån varandra kan hen, efter ditt godkännande, styra We Vibe-vibrationerna via en app.

– Den perfekta leksaken för långdistansförhållandet eller resor. Det många par saknar är det där lekfulla i förhållandet.

We Vibe sync som kan styras på distans via en app.

We Vibe sync.

Lelo Lyla 2 vibratorägg

En vibrator i äggform som kan användas både på insidan och utsidan. Den har också en fjärrkontroll som möjliggör njutning på lite avstånd. Ägget är vattentätt för en skönare badupplevelse.

– Ägg och andra små vibratorer säljer jättebra. Det finns ju många som är små men kraftfulla och jättediskreta och som man kan ha med sig i handväskan.

Vibratorägget Lelo Lyla 2 som styrs med fjärrkontroll.

Lelo Lyla 2.

The Kissing swan

Den just nu bäst säljande rabbit-varianten. En rabbit stimulerar både internt och externt, och fick sitt namn av de klitorisstimulerande kaninöronen på originalet. The Kissing Swan har en mer fladdrande klitorisstimulans än kaninöronen och det tillsammans med den roterande staven för G-området har gjorde den till en storsäljare.

– Rabbits säljer alltid bra, men det här är en som är utöver det vanliga.

The Kissing Swan, den mest säljande rabbit-vibratorn.

The Kissing Swan.

 

Läs mer:

5 saker som kan hända om du slutar ha sex

Porr för kvinnor – här är de bästa sajterna