Dirty talk – hur, var, varför?

Dirty talk – hur, var, varför?

Är dirty talk sexigt eller pinsamt? Och är det okej att tända på saker som är allt annat än politiskt korrekta?

Vi hittar allt fler sätt att kommunicera på. Men att berätta vad vi vill ha i sängen är vi däremot inte lika vana vid. Dirty talk, eller sexsnack, är fortfarande tabubelagt. Ofta kopplas det till porr, där slentrianmässiga fraser om hur stor killen är och att tjejen är smutsig dominerar.

Kanske är det inte konstigt att dirty talk sällan ses som en självklarhet när vi ligger med någon. Det kan kännas både krystat och pinsamt. Tänk om den andre börjar skratta och stämningen förstörs? Men att prata med varandra i sängen kan vara mycket mer än det vi känner igen i form av porruttryck. Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, reder ut begreppet.

– Dirty talk är ett kåtspråk och ett sätt att försöka få varandra upphetsade när man vill ha sex eller har sex. Man tolkar det som någonting som kommer från porren, men redan i Höga visan i bibeln fanns en dialog mellan två älskande – meningen ”dina bröst är som svalor som häckar” kommer faktiskt därifrån. Inte så dirty kanske, men det går att associera till dagens sexsnack.

_MG_6651

Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU

Suzann tycker att vi borde bredda begreppet dirty talk.

– Snuskprat kan omfatta allt som har som avsikt att göra den andra kåt eller bekräftad. Det är en fantastisk del av ett sexuellt umgänge. Hjärnan är vårt största sexuella organ och därför även det viktigaste. Ord har lika stor förmåga att tända oss som en rejäl fysisk beröring. Därför är det otroligt viktigt att lära oss att kommunicera i sängen.

Simone, 27, har aldrig testat att prata i sängen. Däremot kan hon tycka att det är hett när någon annan gör det.

– Det är dock en väldigt fin gräns mellan sexigt och komiskt. Mitt ex gjorde det en gång när han var full. Det var stelt och jag började skratta. Engelska går också bort totalt, om man ligger med någon som vanligtvis pratar svenska.

När fungerar det för dig?

– När någon ger mig komplimanger. Det ger mig bättre självförtroende och sexet blir också bättre! Att någon bestämmer över vad jag får göra och inte göra är också sexigt, typ om den jag ligger med säger att jag inte får röra mig när den går ner på mig.

Mycket handlar om att lyssna in sin partner, menar Suzann Larsdotter.

– Precis som med all annan form av sex gäller det att vara lyhörd. Du kan inte köra på med något du hittat i en porrfilm, kasta ur dig att din sexpartner är en hora och ska knullas. Att se den andres behov är ett måste. Om bara du själv blir kåt av det du gör är syftet inte uppfyllt.

Och ibland blir det förstås fel.

– Jag har själv varit med om att börja gapskratta i en sådan situation, när det känns fullkomligt absurt att någon tilltalar dig på ett visst sätt.

Sexprat kräver en viss finess, eller snarare en känsla för vad den andre vill ha. Olika personer tänder på olika saker.

– Du vet inte hur den du ligger med gillar att bli smekt innan du har testat eller frågat, så varför skulle du veta vad den gillar att höra i sängen? Läs av signalerna din partner ger.

För Anna, 25, faller det sig naturligt att kommunicera med den hon ligger med. Men det har inte alltid varit så.

– Det är först på senare år som jag har börjat uppskatta det mer och mer. Jag antar att det har att göra med att jag var mer pryd som yngre. Då hade jag alltid släckt och täcke över och sådant. Men nu är jag mer avslappnad i min kropp och vet dessutom vad jag vill. Det blir såklart lättare att be om det då.

Vad är dirty talk för dig?

– Allt från att ge komplimanger till att berätta vad man tycker är skönt. Oftast är det inte jättesnuskigt, men det blir väldigt sexigt ändå eftersom det knäppt nog fortfarande känns lite tabu att prata om vad man vill ha. Jag brukar tänka på det som att man avväpnar situationen genom att prata. Det blir en mer avslappnad stämning, avslutar Anna.

Forskning när det kommer till genitalt självförtroende, alltså självförtroende gällande det egna könet, visar att kvinnor inte känner sig lika attraktiva, trygga och nöjda med sitt kön som män gör.

– Sexiga komplimanger om könet är också en väldigt positiv form av dirty talk. Att någon har otroligt välformade och vackra blygdläppar kan vara både bekräftande och stärkande för självförtroendet. Men ligger du med killar och säger till någon att han har den grövsta, tjockaste kuken när han egentligen är en medelmåtta kommer det nog inte att fungera. Ljug aldrig, utan ge uppriktiga komplimanger, tipsar Suzann.

Hur börjar man prata i sängen?

– För att kunna erövra ett språk måste man träna. Du kommer ju inte att kunna prata flytande engelska första dagen du provar heller, språk kommer aldrig automatiskt. Undersök vilka ord du tycker är sexiga och testa att säga något av dem framför spegeln. Jag blir kåt av att se din kuk, eller vad som helst. Det blir dessutom mycket lättare att kommunicera med den andre om man hittar ett passande ord för sitt eget kön, säger Suzann

Ylva, 24, har både bra och dåliga erfarenheter av dirty talk.

– Jag tycker att det är jättekul när jag känner mig trygg med personen i fråga. Jag gillar faktiskt att bli nedvärderad då, trots att jag är superfeministisk annars. Typ porriga saker som att be någon komma på mig. Det känns som en frihetsgrej att ha insett att jag får tända på saker som inte är särskilt politiskt korrekta.

När kan det gå fel?

– Det kan kännas jättefel om jag inte känner att personen respekterar mig. Jag hade ett engångsligg som bad mig att suga av honom med en väldigt dominant ton. Då tappade jag lusten helt.

Suzann Larsdotter säger att man som feminist kanske har funderingar kring att tända på ett sexistiskt språk.

– Det behöver du inte vara rädd för. Kom ihåg att det är ett rollspel. Du tänder på det för att du har kontroll över situationen och att det är önskvärt. Ömsesidig interaktion går inte att jämföra med någon som använder ett sexistiskt språk i ett annat sammanhang. Om du däremot inte gillar att bli kallad för fula ord ska du säga ifrån.

Om det blir fel är Suzanns bästa tips att prata om det.
– Folk är inte tankeläsare, därför är det rätt svårt att veta vad någon annan gillar. Ge konstruktiva råd om du inte blir tänd av det din partner gör. När det går dåligt är det nästan alltid för att det inte känns helt genuint.

Expertens dirty talk-tips

Suzann Larsdotter delar med sig av några konkreta råd.

1. Ge sexiga komplimanger. De känns ofta personliga, vilket är bra.
2. Var konkret: ”Jag blir otroligt kåt när du gör sådär”. Alternativt instruera: ”Hårdare, snabbare”.
3. Träna på dirty talk. Det är svårt att bli bekväm i ett språk du aldrig har testat.
4. Prova lite i taget och känn in om det fungerar för din partner.
5. Prata med din partner: ”Vill du att jag säger så här?”

Hur länge ska man vänta med sex?
5 sextips som gör det sköna skönare
Forskning visar: Sex förbättrar ditt minne

Av: Filippa Rosenberg
Foto: Thinkstock