Emelie Edholm

Emelies barn dog i magen: ”I vecka 34 såg allting bra ut”

När Emelie Edholm var hos barnmorskan i vecka 34 såg allt med graviditeten normalt ut. Veckan efter slutade bebisens hjärta att slå.
6 vanliga frågor och svar – om missfall
Slå på ljud

Barnet var väldigt efterlängtad. Emelie Edholm, 33 och hennes man John hade försökt få barn i två år innan Emelie blev gravid. De hade då gjort en utredning och låg i startgroparna för en IVF-behandling. Men så hände det ändå – de skulle bli föräldrar.

Efter månader av illamående och förberedelser för bebisens ankomst gjordes ett ultraljud i vecka 34.

– Allt såg jättebra ut som vanligt, men vi skulle få komma tillbaka på onsdagen fem dagar senare för att en njurläkare också skulle kolla, säger Emelie Edholm till Motherhood.

Bebisen hade vidgat njurbäcken enligt barnmorskan, något som inte skulle vara något farligt och som skulle kunna vara borta innan graviditetens slut.

Efter några dagar tyckte Emelie att bebisen inte rörde sig lika mycket längre. Men hon berättar att hon litade på läkarna som sagt att allt såg bra ut och kände sig lugn. Därför blev det en stor chock när beskedet kom på ultraljudet några dagar senare.

”Jag kan tyvärr inte se ett hjärta som slår”

– Plötsligt frågar barnmorskan mig om jag har känt bebisens sparkar idag. Jag var i full gång och jobbade den dagen så jag hade inte riktigt hunnit känna efter. Sedan säger hon ”för jag kan tyvärr inte se ett hjärta som slår”.

Bebisen dog i magen. Emelie berättar för Motherhood om förlossningen dagen efter, om hur jobbigt det var att höra barnskriken på förlossningsavdelningen och veta att hennes egen bebis inte skulle skrika.

Om igångsättningen som tog över ett dygn. Och om hur hon och John stannade på sjukhuset med bebisen, Edit, i två dagar efter att hon kommit.

– Vi fick en speciell kylvagga som hette Cubitus baby så att vi kunde ha Edit hos oss i rummet. Barnmorskan hjälpte oss att lyfta upp henne så att hon fick ligga mellan oss i sängen, vilket jag ju hade sett fram emot att hon skulle göra, berättar hon för Motherhood.

Man vet inte varför hjärtat slutade slå

Till slut var paret tvungna att lämna Edit, som sedan obducerades. Men varför hennes hjärta slutade att slå gick inte att fastställa.

Tiden efteråt blev en prövning för Emelie som efter ett par veckor fick gå tillbaka till jobbet hon skulle varit mammaledig ifrån. Hon berättar hur många hade svårt att veta hur de skulle bemöta henne efter det tragiska som hänt och om hur en del vänner tog avstånd.

För att becarbeta händelsen skrev Emelie en bok Livet med dig i mitt hjärta. Den handlar om Edit, och om hur det var att bli gravid igen. För ett år efter att paret förlorat Edit föddes Alicia, som idag är ett år gammal.

– Jag hade ju redan blivit mamma en gång, men jag hade inget barn att fysiskt ta hand om. Den längtan tog över rädslan för att våga bli gravid igen, säger Emelie.

Relaterade artiklar
Elsa Hosk delar med sig av sin förlossningsberättelse
Alida Morberg om relationen till sin familj efter dottern Oonas födsel
Meghan Markle är gravid – visar upp babykulan