Ofrivilligt ensam i jul? Så kan du hantera det

Ofrivilligt ensam i jul? Så kan du hantera det

Att julen är en högtid som ofta förknippas med gemenskap kan göra att ensamheten kännas extra påtaglig. Psykologen Hanna Rohani tipsar om vad du kan göra för att påverka känslan!
TV: Ofrivilligt ensam i jul? Så kan du hantera det
1:37

Efter reklamen: TV: Ofrivilligt ensam i jul? Så kan du hantera det

(1:37)

Slå på ljud

För alla är julen inte förknippad med umgänge, kärlek och mys. Nej, för många är slutet av december en period som kännetecknas av tomhet, sorg och ångest. Och extra tungt kan de var för de som redan känner sig ensamma i vardagen.

– Det är skillnad på att vilja ta tid för sig själv och långvarig, ofrivillig ensamhet. Att vilja ha egentid är en gynnsam prioritering som medför återhämtning och påfyllning medan det sistnämnda påverkar vår mentala och fysiska hälsa negativt. Forskning visar att ungefär var tjugonde svensk känner sig ensam på veckobasis, vilket innebär att vi är långt ifrån ensamma att känna så, säger Hanna Rohani, legitimerad psykolog på Doktor24, i ett pressmeddelande.

Känner du dig ensam? Det kan du göra

Anledningen till att man känner sig ensam varierar, men kan bland annat bero på flytt, isolering, sjukdom, bortgång av någon nära eller skilsmässa. Oavsett orsak är det värdefullt att påminnas om att de negativa hälsoeffekterna grundar sig i den egna upplevelsen av att vara ensam, menar Hanna Rohani.

– För många grundar det sig i att man inte anser sig ha den grad av närhet eller den typ av relationer som man kanske hade önskat. Det handlar därmed inte om hur många personer man faktiskt omges av, säger Hanna.

Så, vad kan man göra för att lindra känslan av ensamhet? Förändring är aldrig enkelt och tar oftast lång tid men det finns mycket vi själva kan göra för att påbörja processen. Nedan listar Hanna Rohani några förslag på åtgärder:

 • Ifrågasätt dina antaganden: Individer som känner sig ensamma förväntar sig oftast att bli avvisade. Försök att notera när du tänker så och öva på att med nyfikenhet utforska vad som sker i en social situation.

 • Hitta aktiviteter som ger dig glädje: Vi kan inte styra andras val men däremot kan vi försöka hitta aktiviteter som ger oss glädje, även om ingen annan är med och utför dem tillsammans med oss.

 • Förstå vilken effekt ensamhet har på just ditt mående: Vilka fysiska eller mentala symtom får du till följd av ensamheten? Försök att bli medveten om effekten och gör aktiva val för att motverka dessa.

 • Öva på att ta initiativ: Det kan vara läskigt att ta initiativ till att närma sig någon då det alltid finns en risk att bli avvisad. Även om det känns läskigt - öva på att prata med någon som du skulle vilja lära känna eller bjud över någon du redan känner på middag. Man vet aldrig vad det kan leda till!

 • Gå med i en förening som intresserar dig: Dessa sammanhang är bra tillfällen att finna likasinnade individer som man dessutom träffar regelbundet. Det ger även en känsla av samhörighet och ett sammanhang där gruppen har ett gemensamt mål.

 • Dela med dig av dina känslor: Ring någon du litar på och dela med dig av det du känner. Det kan vara någon i din närhet eller en professionell vårdgivare.

Organisationer och jourer som kan hjälpa

Känner du att det är för tungt att hantera ensamheten själv, eller har råkat ut för något och behöver någon att prata med? Då finns det självklart hjälp att få! Nedan listar vi några exempel på nummer att vända sig till:

 • Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50
 • RFSL Stödmottagning, 020-34 13 16
 • BRIS för dig upp till 18 år, 116 111
 • BRIS Vuxentelefon, 077-150 50 50
 • Röda Korset, 0771-900 800
 • Jourhavande Medmänniska, 08-702 16 80

Kom ihåg att du alltid är anonym och att flera av telefonnumren inte syns på din telefonräkning. Öppettiderna under julhelgen kan variera, men det finns alltid någon att kontakta.

Foto: TT

Se också: Baaam-redaktionen väljer de bästa julfilmerna att streama
1:56

Efter reklamen: Se också: Baaam-redaktionen väljer de bästa julfilmerna att streama

(1:56)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Tusse om ensamheten: ”Kommer någon ens bry sig om jag försvinner?”
Bli lyckligare – Dr Mounas enkla knep som lurar hjärnan
Drabbad av julstress? 5 tips för att må bättre