Den stora modedieten att undvika gluten började hos Hollywoodstjärnorna i USA men har nu kommit till Sverige för att stanna. Men är det verkligen enbart hälsosamt att dissa gluten? Enligt näringsfysiologen Emanuel Widmark är svaret nej.
– Jag rekommenderar aldrig friska individer att utesluta hela livsmedelsgrupper, som sädesslag innehållande gluten. Risken är att du missar viktiga näringsämnen som kroppen behöver. Som fibrer, järn och folksyra, förklarar Widmark.
Vad tycker du om den glutenfria dieten?
– Det är en onödig kosttrend och det finns inga vetenskapliga belägg i dagsläget för att det skulle finnas hälsofördelar för friska personer att undvika gluten.
Kan det hjälpa mot känslig mage?
– Hos personer med glutenintolerans, celiaki, så har immunförsvaret bildat antikroppar mot en specifik del av glutenproteinet, vilket leder till skador på tarmen och svår smärta om de får i sig gluten. Folk som har problem med mag- och tarmkanalen drar ofta slutsatsen att det måste vara gluten som är boven, men det finns många andra ämnen än gluten som kan irritera magen om du får i dig för mycket av det eller äter för ensidigt, utan att du för den skull lider av allergi eller intolerans.
Men om jag trots det vill äta glutenfritt, hur gör jag då för att få i mig alla näringsämnen?
– Bra alternativ till sädesslagen är quinoa, ris och potatis. Ersätt vetemjöl med mjöl gjort på soja, mandel eller kokos och ät gärna frön, nötter och bönor. Då ökar fiber- och proteininnehållet i din kost.
Foto: All Over Press