Experten Mia bloggar om förlossningsskador: Här är hennes bästa tips

Experten Mia bloggar om förlossningsskador: Här är hennes bästa tips

Inkontinens drabbar en av tre kvinnor någon gång under livet, och en vaginalförlossning ökar riskerna. Det finns hjälp! Här berättar experten och bloggaren Mia Fernando vad du kan göra åt det.

Mia Fernando är fysioterapeut specialnischad inom gynekologi och har hjälpt många kvinnor som fått problem efter sin förlossning, inte minst via sin blogg bakingbabies.se.

Enligt henne kan 80 procent träna bort sin inkontinens och 20 procent behöver operation.

– Jag brukar tänka att en får förlåta kroppen för lite vad som helst de första två månaderna, men där efter bör det vara successivt avklingande, säger hon.


Det finns två sorters urinläckage.

– Vid ansträngningsinkontinens läcker du när du exempelvis hostar, skrattar eller tränar. Vid trängningsinkontinens kan du läcka för att själva kissnödigheten kommer så hastigt och kraftigt. Ibland lider en och samma person av båda typerna.

Vad kan man göra själv?

– Vid ansträngningsinkontinens kan bäckenbottenträning, knipövningar, hjälpa. Knip kring ändtarmen och slidan och lyft upp bäckenbotten. Håll några sekunder. Upprepa åtta till tio gånger, gärna tre gånger om dagen. Du kan också öva uthållighet genom att knipa och lyfta bäckenbotten mellan en halv och två minuter. Känn efter i slidan att rätt muskler används! Det är vanligt att knipa med musklerna i insida lår eller rumpan istället, och det blir fel.

– Vid trängningsinkontinens handlar det oftast om att utöka blåsans uthållighet. Du ska gärna försöka kissa så pass sällan att det inte kommer mindre än två deciliter per gång.

När ska man söka hjälp?

– När du själv anser att läckage påverkar din vardag så att du undviker att göra saker du annars skulle vilja. Du vänder dig till en vårdcentral, gynekolog, uroterapeut eller fysioterapeut som jobbar med bäckenbotten.

Vad kan vården göra?

– Ibland kan läckaget bero på att muskler skadats och inte lagats korrekt efter en vaginal förlossning, vilket behöver åtgärdas. För ansträngningsinkontinens finns operationer. En vanlig är TVT, den är liten och görs i lokalbedövning. Ett tunt band dras runt om urinröret och fästs vid bäckenets ben. Det ger stöd så att läckage förhindras, även om du hostar, skrattar eller hoppar.

– Det brukar i första hand rekommenderas flera månaders intensiv bäckenbottenträning, och om detta inte ger önskat resultat kan en operation övervägas.

Varför får jag inte operation direkt?

– Alla operationer innebär risker. Komplikationer efter inkontinensoperationer är förhållandevis ovanliga, men en del får svårigheter att tömma blåsan eller smärtor. Om du kan bli av med ditt läckage med hjälp av knipövningar är det bättre på många sätt. Därför rekommenderas du att testa det i första hand.

Hur ser man till att inte bli hemskickad utan hjälp?

– Våga sök vård, för det första. Många drar sig alldeles för länge för att söka hjälp! Om du inte upplever att vården tar dig på allvar ska du stå på dig och poängtera att det handlar om din livskvalitet och frihet att göra saker som du och din kropp mår bra av.