Feminist och vältränad? Därför bråkar Jessica Almenäs och Lady Dahmer

Jessica Almenäs har ledsnat på att känna sig påhoppad och skuldbelagd för tränings- och kroppsbilder på sociala medier. I ett inlägg riktar hon kritik mot "ohälsohetsen" – men får mothugg av Lady Dahmer.

Läs mer: Därför snackar alla om Hannah och Amandas kosttillskott – och så säger experterna

Vilka kroppar och livsstilar får man visa upp i sociala medier? Och anklagas vältränade kvinnor för att vara ”dåliga feminister”? Det är en del av diskussionen som Jessica Almenäs och Lady Dahmer just nu för på sociala medier.

I ett Instagraminlägg skriver tv-profilen Jessica Almenäs att hon är trött på ”ohälsohetsen” och att det går att vara smal, vältränad och feminist.

”Lägg ner shameandet av oss som tränar och tar hand om våra kroppar (nej, inte för MÄNS skull! För att vi älskar att röra på oss! För vår egen skull! För att leva längre, orka, vara friska!). Är det bara okej att visa sin kropp om den INTE ser ut som den så kallade ”normen”? Gäller bara det så kallade ”systerskapet” åt ett håll?”, skriver hon.

Inlägget är en fortsättning på träningsprofilens @activewithidas inlägg om att kvinnor som tränar och vill komma i form efter en graviditet skuldbeläggs.

Jessica mötte både hyllningar och kritik på inlägget, och en av kritikerna är kroppsaktivisten och krönikören Lady Dahmer.

”I en tid då varannan gymnasietjej bantar med extrema metoder, var femte sjuåring tycker att hon är för tjock och kvinnor generellt är så missnöjda med sina kroppar att de avstår från att bada, ha sex, njuta av livet – då tycker jag att det är anmärkningsvärt att många av er vägrar fundera på om ni har något ansvar i detta”, skriver hon i en kommentar på inlägget.

Hon menar att vi ständigt blir överrösta av smalhets och att konsekvenserna av det inte går att jämföra med konsekvenserna av kroppspositivism.

Jessica menar i sin tur att fetma är ett stort problem och att kroppsaktivism-rörelsen skuldbelägger kvinnor som visar bilder på träning och sund mat.
”Jag tycker det är ett problem när man lyfter fram en hälsosam livsstil där man tränar och äter hyfsat sunt (och då eventuellt får en mer tränad och smalare effekt av det) som hets och skuldbeläggande av andra kvinnor”, skriver hon.

Lady Dahmer lyfter även diskussionen i ett blogginlägg där hon utvecklar kritiken. Hon menar att ”ohälsohetsen” som Jessica Almenäs skriver om inte existerar och Lady Dahmers kritik handlar om det ansvar vi har i sociala medier.

”Jag tänker också på kommentarsfälten hos mig och andra kroppspositiva jämfört med kommentarsfälten hos bland annat Katrin och människor som skriver mycket om träning och vikt. Det sistnämnda är fyllt av missnöjda kvinnor som hatar sina kroppar. Som vill gå ner. Som känner sig fläbbiga eller ofräscha. Inne hos mig är kanske inte alla nöjda, men jag får ju dagligen kommentarer och mail från människor som säger att de äntligen mår bättre, att de äntligen känner sig fina eller nöjda och som äntligen släppt hetsen”, skriver hon i bloggen.

Foto: IBL, @jessicaalmenas