Pollenallergi eller förkylning? Så vet du skillnaden

Såhär i pollensäsonger åker näsdukar fram till höger och vänster. Men hur vet du om det är allergi eller en envis förkylning som spökar?

Läs mer: Lovleg ska bli nya Skam – då har uppföljaren premiär

Med våren och värmen kommer också något inte lika roligt: pollen. För de som är allergiska kan våren vara ett rent helvete och en del är allergiska utan att veta om det. Det är lätt att missta pollenallergi för en långdragen förkylning, symptomen är trots allt ofta de samma. Snorig och täppt näsa, nysningar och att ständigt känna sig trött är vanliga tecken på båda åkommor.

Så hur vet du om det är ingefäran eller antihistaminer du ska sträcka dig efter? Jo, enligt Vårdguiden får du under en förkylning ofta ont i halsen, tjock gul snuva och ibland även feber, något du inte får vid pollenallergi.


Dessutom går en förkylning oftast över efter en till två veckor medan pollenallergi kan vara under en längre tid då besvären varierar från dag till dag. Andra symptom vid pollenallergi är röda och kliande ögon och klåda i näsan.

För att behandla pollenallergi finns det receptfria läkemedel, gå till apoteket för att få hjälp att hitta något som är lämpligt för just dig. Du kan själv ta till några enkla knep för att minska besvären:

# Vädra sovrummet när pollenhalterna är låga, till exempel på natten eller tidigt på morgonen.
# Undvik att torka eller vädra kläder utomhus.
# Håll dig borta från nyklippta gräsmattor.
# Håll dina fönster stängda under dagen.
# Byt kläder när du har varit utomhus.
# Träna på morgonen om du föredrar utomhusträning.

Foto: Thinkstock, IBL