Forskare: Att sova ut på helger minskar risken att dö i förtid

Är du en sjusovare på helger? Bra jobbat.

Läs också: Sjukvårdsministern som blev sjuk av stress: ”Vi måste bryta stigmat”

Gillar du att kliva upp tidigt på helgerna, eller är du en sådan som mer än gärna tar en sovmorgon? Om du helst av allt gör det sistnämnda – grattis! Enligt färsk forskning är det mer hälsosamt att sova ut på helger för att kompensera för dålig sömn under veckorna – och dessutom minskar risken för en för tidig död.

I studien, som leddes av Torbjörn Åkerstedt som är professor vid stressforskningsinstitutet i Stockholm, har data samlats in från 43 880 personer i Sverige under 13 års tid. Forskarna fokuserade på hur personernas ålder påverkade sömnlängdens betydelse för ens överlevnad, och enligt resultatet är det främst unga människor upp till 65 års ålder som påverkades mest av hur de länge de sov i veckorna.


Läs också: Jag flög till USA och sov 8 timmar i sträck – så gjorde jag

Forskarna kunde se att om man sov mindre än fem timmar per natt hade man en ökad risk att dö i förtid – hela 52 procent. De upptäckte också att det fanns ett sätt att motverka den ökade dödligheten. De personer som sov dåligt under veckorna men kompensationssov på helger minskade risken för att dö i förtid, och de hade dessutom samma dödlighetsrisk som personerna som regelbundet sov kring åtta timmar. Att sova för mycket var dock inte heller bra – enligt forskarna hade man en ökad risk att dö i förtid om man sov mer än åtta timmar varje natt.

– Det här är ju ett argument för att ligga och tryna hela helgen. Det finns säkert en övre gräns, men det är varje fall bättre att öka på lite på helgen än att inte göra det alls, säger Torbjörn Åkerstedt till Vetenskapsradion.

Källa: Sveriges Radio 
Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.