Forskning: 9 tankar alla löpare har när vi springer

Nästan alla löpare tänker på samma saker när de är ute i spåret och springer. Det visar ny forskning som har kartlagt de absolut vanligaste tankarna.

Det spelar ingen roll om du springer 10 kilometer eller ett maraton. Är du långdistanslöpare är chansen väldigt stor att du tänker exakt samma tankar som andra löpare gör under ett löppass. Det visar en ny studie publicerad i International Journal of Sport and Exercise Psychology.

Forskarna lät ett gäng löpare säga högt vad de tänkte under en springtur. Deras röster spelades in med hjälp av en bandspelare som satt fast på höften. Studien visade att vi löpare tänker mycket på tempo, distans, smärta och miljö under ett pass. (Nickar du också instämmande nu?).

Missa inte! Bevisat: Nya träningskläder gör att du presterar bättre

Här är tankarna vi har när vi kämpar i spåret:

1. I början av passet tänker vi på eventuella obehag och smärtor. Till exempel att byxorna skaver, att det är för varmt eller att knät värker.

2. Trots det motiverar vi oss själva att fortsätta springa. Vi talar om för hjärnan att vi inte kommer ge upp så enkelt även om kroppen gärna vill stanna.

3. Vi lägger mycket fokus på vårt tempo och på distans. Och på hur vi ska klara den där branta uppförsbacken.

4. Vi tänker också på olika strategier att ta till för att inte sakta ner.

5. Om vi ändå tvingas sakta ner, skambelägger vi inte oss själva för det. För det finns oftast en bra orsak.

Läs mer 9 känslor alla träningsälskare garanterat känner igen

6. En stor del av passet går ut på att analysera underlaget och vädret samt hur det påverkar löpningen.

7. Även omgivningen, som träd och fåglar, tar upp våra tankar. Det är just under löppasset vi inser hur vacker världen faktiskt är.

8. Vi funderar också en hel del på vad vi ska säga om vi möter någon i spåret. Är det trevligt eller bara obehagligt att hälsa?

9. Till sist svär vi över cyklister och andra trafikanter som stör vår träning och gör att vi riskerar att få en sämre sluttid. Det må låta som att vi är väldigt upptagna av oss själva, men i stunden kan det faktiskt vara riktigt irriterande. Eller hur?

Erkänn att du har tänkt samma sak!?

Läs mer
Fitnessprofilens ultimata övning för fast rumpa
Jessica Almenäs nya superpass för synliga muskler
5 små förändringar som gör din vecka mer hälsosam

Bildkälla Thinkstock IBL