Forskning: Det är farligt att börja jobba innan klockan 10

Det är en sömnforskare vid Oxford University som har kommit fram till att arbetstiden 9.00-17.00 ökar risken för sjukdomar. Detta påverkar hur väl man presterar på jobbet eller i skolan, samtidigt som det kan utgöra en fara för ens psykiska hälsa.

Experimentet som genomfördes visade att det var en stor skillnad på att börja klockan 9.00 och klockan 10.00. Studien visade också att vissa tider passar bättre för vissa åldersgrupper. En tioåring klarar av att börja klockan 8.30, medan en sextonåring klarar av att börja klockan 10. En person som studerar på universitetet bör dock inte börja förrän klockan 11 på förmiddagen.

En positiv effekt av att börja dagen mer synkroniserat med den kroppsliga klockan är att betygen skulle gå upp ungefär 10 procent (enligt forskarna). Även vuxna skulle prestera betydligt bättre på arbetet. Man kan inte heller lära sig att gå upp vid en viss tid, utan ens rytm går helt enkelt inte att ändra på.

– Det är en stor samhällsfara. Personal borde inte börja innan klockan 10. Det är först när man fyller 55 som kroppen faktiskt klarar att börja arbeta klockan 9. Tiderna innebär en stor fara för kroppens samtliga system, säger Dr Paul Kelley enligt Telegraph.

Läs mer:
Så håller sig supermodellen Gigi Hadid i toppform
Recept: Hälsosam och snabblagad pannkaksmix
7 nyttiga anledningar att börja äta mer citron

Foto: All Over Press