Forskning: Du som går snabbt kommer att leva längre

Forskning: Du som går snabbt kommer att leva längre

Går du snabbare än genomsnittet? Ny forskning visar att du kommer att leva längre.

Läs mer: Det händer i kroppen när du går 30 minuter om dagen

Är du en av de som suckar besvärat när människorna framför dig på gatan går i snigeltakt? Grattis! Ny forskning visar att du förmodligen kommer att leva längre, skriver Daily Mail. Enligt en studie publicerad i British Journal of Sports Medicine så minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 20 procent om du går i en normal, medelsnabb takt, detta jämfört med personer som går långsamt.


Läs mer: Därför är skogspromenader bra för dig

Studien, som även Hälsoliv har skrivit om, visar också att de som går i raskt tempo (alltså ännu snabbare än medelsnabbt) minskar risken med 24 procent. Allra störst skillnad är det för personer som är över 60 år och går i raskt tempo, för dem minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 53 procent. Men vad räknas då som raskt tempo? Enligt en av forskarna bakom studien är det 5-7 kilometer i timmen, men det beror även på hur vältränad du är. Ytterligare ett sätt att avgöra om du går fort är om du blir andfådd och lite svettig.

I studien jämförde forskarna dödsorsaker för 50 000 personer som tidigare fått uppge hur snabbt de brukar gå. Man tog även hänsyn till saker som deltagarnas kön, ålder och BMI.

Foto: IBL