Forskning: Kosttillskott kan öka risken för cancer

Den vanligaste anledningen till att många äter kosttillskott är för att hålla sig friska, men ny forskning visar nu att antioxidanter, exempelvis E-vitaminstabletter, kan öka risken att drabbas av cancer, skriver Dagens Medicin.

Läs också: 12 sätt att stötta Rosa bandet under oktober

Studien, som är gjord i Sverige, har publicerats i tidskriften Science Translational Medicine och går emot tidigare forskning som visat att antioxidanter motverkar tillväxten av cancer.

– Nydiagnostiserade cancerpatienter är mer benägna att äta antioxidanttillskott och det är just då vår forskning visar att det är som farligast, säger Martin Bergö, professor vid avdelningen för molekylär och klinisk medicin vid Göteborgs universitet, till Dagens Medicin.

Läs också: 8 hälsosamma fördelar med att dricka kaffe

Studien är utförd på möss men forskarna såg även liknande resultat på mänskliga celler. När de möss som hade malignt melanom fick vatten med antioxidanten acetylcystein drabbades de av dubbelt så många spridda tumörer jämfört med mössen i kontrollgruppen.

– Eftersom vi har bekräftat resultaten på cancerceller från människa i den här studien så ökar det möjligheten att de direkt kan vara applicerbara på människor, säger Martin Bergö.

Foto: All Over Press