Forskning: Kvinnor upplever tre gånger mer kroppshets vid träning

En ny Sifo-undersökning om fysisk aktivitet visar att framförallt unga kvinnor upplever en hisnande högre andel prestationshets kopplat till träning.

Fysisk aktivitet har länge lyfts av forskare som en viktig del av att minska psykisk ohälsa och öka välbefinnandet. Paradoxalt nog visar nu en ny Sifo-undersökning om fysisk aktivitet och prestationshets att hela 38 procent av kvinnor i åldrarna 18-29 år upplever prestationshets kopplat till träning i ganska stor eller mycket stor utsträckning. Det är en hisnande hög andel jämfört med totalen (13 procent).


Kvinnor påverkas tre gånger mer av kroppsidealen

Undersökningen, gjord på uppdrag av Friskis & Svettis, visar också att kvinnor påverkas nära tre gånger mer av samhällets, medias och träningsindustrins kroppsideal än vad männen gör.

Hårdast press känner unga kvinnor: varannan ung kvinna som tränar regelbundet anger att de påverkas negativt av ”hetsen” kring kroppsideal. Med åldern minskade känslan av prestationskrav, enligt undersökningen. 


Vill hinna träna mer

Undersökningen visade också att mer än hälften av både kvinnorna och männen vill träna i större utsträckning än vad de gör idag. Unga kvinnor stack ut även här i undersökningen – hela 70 procent av de unga kvinnorna (som dessutom redan tränade regelbundet) önskade att de tränade ännu mer.

Nu tar Friskis & Svettis Stockholm upp kampen mot påtvingade prestationskrav och kroppsideal och arrangerar eventet Mani-fest!-ation för rörelseglädje den 6 oktober kl. 13.00 på Sergels torg. Läs mer om Mani-fest!-ation här.

– Alla har rätt till sin egen rörelseglädje. Vi skapar träning på dina villkor, oavsett om du väljer lugn yoga eller ett tufft, högintensivt pass. Det har vi jobbat med sedan 1978, men nu är det mer aktuellt än någonsin, säger Andreas Strömberg, ordförande i F&S Stockholm.

Undersökningen genomfördes 7-10 september 2018 med 1117 respondenter i Sverige i åldrarna 18-79 år i en oberoende undersökning av Sifo. Läs mer om undersökningen här.

Läs också:

Nathalie Mark: På sociala medier har kroppshetsens spegel blivit ett förstoringsglas
Uppropet som hyllar mammakroppen efter förlossning
7 snabba frågor med Mia Skäringer om kroppshets

Artikeln publicerades först på MåBra.