
Forskning: Rött vin ökar din fettförbränning
Tycker du om att njuta av ett glas vin ibland? Ny forskning visar att det ökar din fettförbränning.
Forskning vid Washington State University har hittat ett samband mellan viktnedgång och vin. Studien visade att antioxidanten resveratrol, som finns i rött vin, hjälper till att omvandla vitt fett till brunt fett.
Läs mer Experten: Kolhydraterna att äta om du vill gå ner i vikt
Hos en vuxen människa består nästan allt kroppsfett av vit fettvävnad och endast en liten andel av brun. Medan vitt fett lagrar energi, förbränner brunt fett samma energi och omvandlar den till värme. Spädbarn och djur har aktiv brun fettvävnad just för att hålla värmen.
– Brunt fett har flera hundra gånger så stor energiförbränning som vitt fett, säger Emanuel Widmark, Baaams näringsfysiolog, som tycker att det här forskningsresultatet har intressanta delar.

Men att dricka vin för att gå ner i vikt är ingenting han rekommenderar.
– Alkoholen i sig innehåller mängder av kalorier och dessutom är det skadligt för kroppen. De kommande två dagarna efter att du har druckit alkoholhaltig dryck arbetar levern för att reparera sig själv och att bryta ner alkoholen. Eventuella hälsofördelar med att dricka vin kommer aldrig väga upp hälsoriskerna som det innebär att dricka alkohol. Bara en liten mängd alkohol har visat sig öka risken för cancer, säger Emanuel.
Missa inte! PT:n avslöjar – tipset hon ALDRIG ger sina kunder
En av studiens forskare, Min Du, är inne på samma spår. Medan frukt och bär, som vindruvor och blåbär, är väldigt rika på resveratrol innehåller vin, som merlot eller cabernet sauvignon, endast en bråkdel av ämnet, skriver han i rapporten.
Så, resveratrol har alltså positiva hälsofördelar, men att inta det tillsammans med alkohol är inte rätt väg att gå om du önskar en hälsosam livsstil. Frukt och bär är att föredra!
Läs mer
Stor guide: Vilken mjölk passar dig?
Näringsfysiologen sågar nya trendiga champagnen
Fitnessmodellens ärliga magbild gör succé
Bildkälla IBL