Forskning visar: Fet ost har positiva hälsoeffekter

Forskning visar: Fet ost har positiva hälsoeffekter

Älskar du också fet ost? Fortsätt njuta – nu har du dessutom stöd av forskning.

Trots att ost är rikt både på protein och mineraler så räknas det inte direkt som supermat, snarare tvärtom. Ny forskning publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, visar dock att ostätande har fina hälsofördelar.

Forskarna ville undersöka hur fet ost påverkar oss och delade in studiens deltagare i tre olika grupper. Den första gruppen åt 80 gram fet ost varje dag i tolv veckor, den andra gruppen åt lika mycket ost men med låg fetthalt och en tredje grupp åt inte ost alls.

Missa inte! Så tränar yoga girl under graviditeten

Resultatet visade att deltagarna som ätit den feta osten inte fick ökade nivåer av det kolestrol som anses skadligt, det så kallade LDL-kolesterolet. Fet ost hade inte heller några negativa effekter på blodtrycket, insulinnivån eller blodsockret och deltagarna behöll samma midjemått som tidigare.

Dessutom fick ostätarna ökade nivåer av det goda HDL-kolesterolet. HDL-kolesterolet brukar kallas det nyttiga kolesterolet eftersom det transporterar bort skadligt kolestrol från blodkärlen. Det skyddar också mot hjärt- och kärlsjukdomar och metabola sjukdomar, alltså rubbningar i ämnesomsättningen. Samma positiva effekt visade sig inte på de personer som skippade osten.

Det här resultatet är egentligen inte så förvånande med tanke på tidigare forskning som har visat att fett inte är så dåligt för kroppen som man tidigare trott. Det som däremot är förvånande är att ost, enligt studiens resultat, har positiva hälsoeffekter.

Så, ge oss en fet skiva Brie. Nu. Tack.

Foto: IBL/Shutterstock