Ugly Betty jobbar

Ny forskning: Jobba mindre – lev längre

Är du van att jobba över? Det är dags att sluta med det! En ny studie visar nämligen att för mycket jobb kan leda till riktigt allvarliga hälsoproblem.
5 saker som får dig att må dåligt på jobbet
1:9

Efter reklamen: 5 saker som får dig att må dåligt på jobbet

(1:9)

Slå på ljud

Lång arbetstid ökar dödsfall i form av hjärtsjukdomar och stroke – det visar en ny studie från WHO. Den globala studien, som publicerades förra veckan på organisationens hemsida, visar att år 2016 dog cirka 750 000 människor till en följd av att ha arbetat minst 55 timmar i veckan. Det är en ökning med närmare 30 procent sedan den tidigare mätningen år 2000.

De flesta av dödsfallen var personer mellan 60–79 år som i snitt alltså arbetat runt 55 timmar i veckan, vilket är 15 timmar mer än en normal, svensk arbetsvecka. Män stod för 72 procent av dödsfallen. Slutsatsen från studien är att du löper 35 procent högre risk för stroke och 17 procent högre risk för hjärtsjukdomar, om du arbetar mer än 35–40 timmar i veckan.

Barney i How i Met your mother

Barney i How I Met Your Mother är van att arbeta mycket, men ingen vet vad han egentligen gör...

I framtiden kan även covid-19 påverka negativt och WHO är oroliga över den effekt som pandemin och hemmakontor kan ha på hälsan. ”Covid-19-pandemin har förändrat sättet många arbetar på, väsentligt. Distansarbete har blivit den nya normen i många branscher, vilket också suddar ut gränserna mellan ledigt och jobb. Dessutom har företag fått dra ner för att spara pengar, vilket gör att de som är kvar behöver jobba över. Inget jobb är värt risken för stroke eller hjärtsjukdom”, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Och visst är det enkelt att slå upp datorn på ledig tid, eller ”bara” svara på det där mejlet. Men hälsan går alltid först!

”Att arbeta 55 timmar eller mer per vecka är en allvarlig hälsorisk. Det är dags att vi alla, regeringar, arbetsgivare och anställda inser det faktum att långa arbetstider kan leda till för tidig död”, tillägger Dr Maria Neire, chef för avdelningen för miljö, klimatförändringar och hälsa vid Världsorganisationen, WHO.

Foto: Skärmdump Ugly Betty och How I met your mother.

Allt du behöver veta inför ditt sommarjobb
1:47

Efter reklamen: Allt du behöver veta inför ditt sommarjobb

(1:47)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Mia Skäringer skildrar sitt personliga mörker i ny bok
Storsatsning på kvinnors psykiska hälsa – “Vi kan inte bara tiga och sitta still”
Kendall Jenner om sin svåra ångest: ”Känns som jag ska dö”