ANNONSSAMARBETE MED RFSU
Längtar du efter barn? Bästa råden till dig som försöker bli gravid

Längtar du efter barn? Bästa råden till dig som försöker bli gravid

Att längta efter barn kan vara både underbart och ledsamt beroende på hur lätt eller svårt du har för att bli gravid. Kanske är det så att du behöver få lite bättre koll på din ägglossning för att lyckas pricka in rätt dag. Här är råden och tipsen du behöver.

Att försöka bli gravid kan vara både en härlig och en jobbig upplevelse. För vissa kommer det positiva strecket på stickan snabbt, medan det för andra kan bli en stressig, känslomässig berg-och-dalbana och en frustrerande väntan på det där strecket. Att få komma iväg på ett ultraljudsbesök och få se ett tickande hjärta kan kännas väldigt långt borta och alldeles hopplöst.

Ett graviditetstest kan visa två svar men kännas på oändligt många sätt. Oavsett vad just du känner så ska du veta att du inte är ensam. Dela gärna med dig av din historia för att hjälpa andra och ta del av andras historier under hashtaggen #DUSOMKÄNNER

Hela livet har du säkert fått höra hur du ska göra för att inte ska bli med barn, men faktum är att när många sedan står där och stirrar på ett graviditetstest som ännu en gång visar negativt eller ”inte gravid” så är det nog många som önskar att man också talat mer om hur man faktiskt blir gravid.


Lära känna din menstruationscykel

Först och främst kan det vara en bra idé att lära känna sin menstruationscykel. Varje månad är det cirka två dagar som du kan bli gravid och om du inte har lätt att bli gravid eller vet när du har din ägglossning kan det ta lite tid. Ägglossningen brukar äga rum 14 dagar innan din nästa mens så om du har regelbunden mens är det lättare att ha koll. När ägget väl har lossnat kan det befruktas i max 24 timmar och eftersom mannens spermier kan leva i flera dagar är det en bra idé att ha samlag 2-3 dagar före ägglossning och dagen efter för att öka chanserna.

Tips! Få koll på dina mest fertila dagar med en ägglossningskalender.

Medan vissa inte alls känner av när de har ägglossning, får andra ont i magen och ibland till och med en liten blödning. Det behöver dock inte vara ett säkert tecken. För att vara helt säker på när du har ägglossning bör du använda ett ägglossningstest som visar en indikation på när din ägglossning är på väg.


Vad är det som påverkar?

8 av 10 par som vill och försöker bli gravida blir det också inom ett år. Att ha en nedsatt fertilitet är vanligare än att man inte alls kan bli gravid. Så vissa behöver helt enkelt lite mer hjälp på traven. Om du/ni har försökt i ett år och inte lyckats bli gravida kan de beror på att kvinnans ägglossning inte är regelbunden eller att mannens spermier är av dålig kvalitet eller i värsta fall inte finns alls.

Att bli gravid från ett enda oskyddat samlag är 2-4% chans. Om man försöker flera gånger under hela cykeln är chansen runt 20-25%, men det förutsätter att äggstockarna fungerar bra, att kvinnan har ägglossning, att äggledarna fungerar på rätt sätt och att mannen har tillräckligt bra spermier som gör det de ska. Allt det här beror också på olika faktorer som exempelvis kvinnans ålder. Efter 30-35 börjar kvinnors fertilitet redan att avta.

Misstänker du att du redan är gravid?

Har du ömmande bröst, känner dig ovanligt trött, kissnödig, har huvudvärk, upplever att mat smakar annorlunda, illamående och försenad mens så kan alla dessa vara tidiga tecken på graviditet. För att vara helt säker måste du ta ett graviditetstest. Du kan ta ett hemma, samma dag som din mens är beräknad eller så tidigt som 6 dagar innan beräknad mens med vissa tester.


3 saker att komma ihåg

1. Oavsett vilket resultat du får på ditt graviditetstest och vilket resultat du önskar, så är alla känslor tillåtna. En del blir saliga av lycka, andra chockade, glada, ledsna eller allt på samma gång. Alla känslor är okej!

2. Det kan vara svårt att ha sexlust när man måste ha sex på exakta dagar för att bli gravid. Testa att ligga nära varandra utan att ha sex – det kan vara ett sätt att väcka lusten igen.

3. Att försöka bli gravid är en känslomässig berg-och-dalbana men tänk på att 8 av 10 par som försöker lyckas bli gravida inom ett år. Har du/ni försökt i mer än ett år utan att bli gravida, kontakta sjukvården och gör en fertilitetsutredning. Det kommer ordna sig!

Läs mer om graviditet hos Rfsu