Fram med dammsugaren – att städa kan vara lika bra för hälsan som träning

Fram med dammsugaren – att städa kan vara lika bra för hälsan som träning

Söndagsstädningen kan göra lika mycket nytta som spinningen. En ny studie visar att hushållssysslor så som städning minskar risken att dö i förtid med 20 procent.

Läs mer: Nu kan forskare veta varför träning skyddar mot bröstcancer

Ett par drag med golvmoppen kan göra dig nästa orimligt svettig – men det kan även förlänga ditt liv. En ny studie gjord vid McMaster University i Kanada visar att hushållssysslor så som att tvätta golven och rensa i trädgården är lika effektiva som ett gympass, rapporterar Daily Mail.


Forskarna följde 130 000 människor från 17 olika länder under sju år och kartlade deras fysiska aktiviteter. De fann att genom att utföra fysiskt ansträngande hushållsysslor i en halvtimme fem gånger i veckan så minskade risken att dö i förtid med 20 procent. Risken att dö i en hjärtsjukdom minskade med 28 procent.

Studien bekräftade även det många vet – ju mer du rör på dig, desto bättre. Om du rör på dig 750 minuter i veckan minskar risken att dö i förtid med så mycket som 40 procent. Vad för typ av fysisk aktivitet du ägnar dig åt spelar mindre roll, enligt forskarteamet. Du kan med andra ord lika gärna dammsuga som gå på spinning, det viktiga är att du sätter kroppen i rörelse.

Foto: Thinkstock