Fyra skäl till att du visst ska äta mer pasta

På senare tid har pasta kommit att bli något många flyr som pesten, men nu menar kostexperter att det är helt onödigt. Plus att det är för gott för att avstå!

Pasta är en superprodukt

Anledningen till att många kostmedvetna väljer att undvika pasta och andra kolhydrater är att det höjer blodsockret, ger ett insulinpåslag och om det inte förbrukas lagras det som fett i kroppen. Men vi behöver kolhydrater för att orka, det är kroppens bränsle. Pasta, särskilt fullkornsvarianten, är bra mat för dig som tränar mycket.

Även konservativa LCHF-förespråkare har börjat omvärdera pasta. Detta eftersom när pasta och ris svalnar bildas så kallad resistent stärkelse. Istället för att brytas ned till blodsocker hamnar det istället i tjocktarmen där det äts upp av hälsosamma bakterier, vilket har visat sig sänka blodsockret, minska aptiten och främja både tarmflora och matspjälkning. Äter du svalnad pasta tas dessutom bara hälften av kolhydraterna upp av kroppen.

Varm som kall, klart du ska njuta av pasta ibland.


Alla mår inte bättre av mindre gluten

Kroppen har inga problem att bryta ned gluten så länge du inte har en glutenintolerans.

– Det finns ingen anledning för personer som inte har celiaki att utesluta veteprodukter ur sin diet. Allt är såklart dosrelaterat och vem som helst kan få symptom av ”för mycket” av vad som helst, säger näringsfysiologen Emanuel Widmark.

Många kan dock reagera på veteprodukter utan att vara intoleranta om de har en irriterad eller inflammerad tarm. Det är då inte egentligen gluten man reagerar på och det finns många anledningar till att istället kolla upp varför ens tarm inte mår bra.

Gluten är en bra fiberkälla

Sädesslag som innehåller gluten är ofta bra källor till både fibrer, järn och folater. Om du undviker gluten behöver du istället tänka på att få i dig de ämnena på andra håll – exempelvis genom att äta potatis, havre eller quinoa.

– Jag rekommenderar aldrig friska individer att utesluta hela livsmedelsgrupper, som sädesslag innehållande gluten. Risken är att du missar viktiga näringsämnen som kroppen behöver, förklarar Emanuel.


Pasta är billigt

Anneli Ivarsson är överläkare och docent vid Umeå universitet. Hon menar att många som väljer att äta glutenfritt gör det helt utan anledning. Då går de även miste om ett billigt om bra livsmedel.

– De blir lurade att köpa en ­dyrare vara. För den stora majoriteten vore det bättre för hälsan att satsa sina pengar på frukt, grönsaker och fisk, säger Anneli Ivarsson, överläkare och docent vid Umeå universitet, säger hon till SvD.

Foto: Jorge Zapata/Unsplash, Christine Siracusa/Unsplash