Går det att äta sig snyggare? Marias nyttiga recept ska ge skönhet inifrån

Smoothies, bowls och milkshakes som är lika rika på nyttigheter som smak. I "Beautyfood" hittar du skönhetsboostande recept som ska göra dig vacker inifrån och ut.

Gör maten vi äter skillnad på hud och hår? Det låter vi vara osagt. Men om det är möjligt hittar du recepten i Maria Ahlgrens ”Beautyfood”. Med inspiration från resor världen över har hon samlat recept som ska göra gott inifrån och ut.

Kolla in hennes smarriga recept här!

Hur började ditt intresse för beautyfood?

– Jag jobbade under flera år som journalist och skönhetsredaktör i Tokyo, och alla japanskor som jag intervjuade återkom alltid till en och samma skönhetshemlighet – maten. I Tokyo fanns flera uttalade ”beautyfoodkaféer” och restauranger med särskilda beautymenyer, och jag blev intresserad att lära mig mer om matens betydelse för hud och hår.

Vad lärde du dig mer om japansk beautykultur?

– Att huden och håret är kroppens skyltfönster, och att det vi stoppar i oss så småningom syns där. Japanskorna svär vid beautyfoods som miso, sojabönor och tofu. I boken har jag ett helt kapitel om favoriterna i mitt japanska skönhetskök.

Var hittar du inspiration till alla fina recept?

– Ofta inspireras jag av ställen jag besökt under mina resor. I boken finns recept som hämtat inspo från ställen som Lucky Duck i New York, pokérestauranger i Honolulu och små hippie-rawfoodställen på Phuket. Instagram och matbloggar är också en stor inspiration. Köket är mitt happy place, så jag tar med mig inspon hem och experimenterar, sätter Maria-twist och provsmakar tills jag är nöjd.

Vad gör egentligen störst skillnad, enligt dig – makeupen eller maten?

– På sikt är det maten, utan konkurrens. Vi kan till och med ändra sånt som står skrivet i vårt DNA, och på så sätt ta kontroll över huden och hårets biologiska åldrande. Hur coolt är inte det? Men för omedelbar kosmetisk effekt är makeup oslagbart. Jag har alltid sovit dåligt, och utan concealer och mascara skulle jag skrämma barn på stan vissa dagar.


Vilket är ditt favoritrecept i boken?

– Den magiska thaisalladen! Den har allt. Sötma från rostad sötpotatis, hetta från jordnöts- och chilidressingen, knapret från morötterna, krämighet från avokado, friskhet från gröna blad och koriander, syrlighet från lime och crunchen från rostad kokos.

Vilket är ditt bästa glow-tips till oss som vill komplettera beautyfood med riktigt grymt smink?

– Att preppa huden med fukt är verkligen A och O för glow. För att fukten ska komma ner i huden och uträtta sin magi är peeling superviktigt. Jag älskar syror som AHA och BHA. Sedan lastar jag på med fuktserum och kräm. När huden väl är återfuktar lägger jag en glowboostande primer och jämnar ut hudtonen med en glowig foundation.

Vad äter och dricker du allra helst i sommar?

– Återfuktande, svalkande grönsaker och frukter som gurka, vattenmelon, blåbär och jordgubbar, antingen som de är eller i sallad med fräscha blad, getost och någon god dressing på olivolja. En kanna gazpacho på solmogna tomater får gärna stå i kylen. Jag mixar kalla, glassiga kaffeshakes efter recepten i boken. På kvällen åker en flaska iskall, blek rosé fram, och jag snacksar på ångade edamamebönor à la japansk sommartradition.

Foto: Lina Eidenberg Adamo