Har du glömt att ta ditt p-piller? Ingen panik – gör så här

Har du glömt att ta ditt p-piller? Ingen panik – gör så här

Många kvinnor glömmer ibland att ta sina p-piller. Men när du har glömt, ska du då ta båda eller bara ett? Experten ger svar!

Läs mer: Forskning bevisar: P-piller ger ökad risk för depression

Av: Trine Solberg

kk.no

Du ska precis gå och lägga dig en onsdagkväll. Du plockar som vanligt fram p-pillerkartan och ”… tisdag?”. Och sömn känns plötsligt långt borta. Har du upplevt det förut? P-piller är i grunden en mycket säker form av preventivmedel, men det förutsätter att du faktiskt kommer ihåg att ta dem. Något som inte alltid är helt lätt.

Lyckligtvis finns det råd att få om du har råkat glömma ett piller. Läkaren Trine Aarvold är specialiserad på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och hjälper oss få grepp om problemet. Men eftersom det finns flera olika typer av p-piller på marknaden börjar vi med en enkel genomgång.

Flera typer av p-piller

När vi pratar om p-piller menar vi i allmänhet kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gestagen.

– Man delar upp kombinerade p-piller i monofasiska och sekvenspreparat. I monofasiska p-piller innehåller varje hormontablett dosering hormoner. Sekvenspreparaten har olika mängder av hormoner i hormontabletterna, därför har de olika färger, berättar Trine.

Dessutom finns det två typer av kartor, de med 28 tabletter och kartor med 21 tabletter. Om du en karta med 21 piller tar du piller för tre veckor innan du har en tablettfri vecka. Då får du också en mens-liknande blödning som innan nästa p-pillerkarta. Alla dessa piller har hormoner i sig.

– Om du har 28 piller i kartan är sju av dessa piller hormonfria, de kallas även för placebo eller sockerpiller. De finns där för att du ska komma ihåg att ta ett piller varje dag och du får blödningar när du tar dem.

De här placebo-tabletterna behöver du inte ta, men det kan vara bra att göra för att inte komma ur vanan att ta ett piller varje dag. Dessutom är det lättare att komma ihåg att börja på nästa karta när det är dags.

– Vissa väljer att hoppa över blödningen och börja direkt på den nya kartan. Det gör att pillren blir säkrare, och det är inte farligt att hoppa över sin blödning. Men hoppar du över tillräckligt länge börjar du till slut få småblödningar, och då är det bra att ta en vecka för att blöda ut slemhinnan och börja om igen, säger Trine.

Så ska göra om du glömmer ett piller:

– Om du använder vanliga p-piller där alla hormonpiller är likadana (monofasiska piller) så kan du glömma ett piller var som helst på kartan. Det kan gå 48 timmar mellan två piller för att du fortfarande ska vara skyddad mot graviditet.

Om du tar ett piller varje dag på morgonen, vaknar på tisdagen och ser att måndagspillret ligger kvar i kartan så behöver du alltså inte få panik. Det du ska göra är att ta måndagspillret och vänta med tisdagspillret till tisdag kväll. Sen du tar p-piller onsdag morgon och fortsätter som vanligt.

Men om det går mer än 48 timmar mellan pillren är du inte längre skyddad mot graviditet.

Om du har glömt två eller fler piller rekommenderas, förutom att ta pillren, att använda kondom, säger Trine.

Översättning: Elsa Sjögren
Foto: IBL