Läs mer:Nice cream – god och nyttig glass
Ska du baka ikväll men har svårt att komma på fler glutenfria recept? Då behöver du inte leta mer. Med det här ljuvliga receptet från boken Rå Matglädje av Erika Frost gör du garanterat succé. Receptet är för 16 bitar.
Botten
3 dl mandel
6 medjooldadlar, urkärnade
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
Fyllning
1 dl kokosolja
6 dl cashewnötter, blötlagda i 4–5 timmar
1 dl agavesirap
1 lime, zest och juice
1 msk torkade lavendelblommor
1 dl tinade blåbär
Garnering
Färska eller tinade blåbär
Ätbara blommor
Lime
Gör så här:
Botten
1. Lägg mandeln i bottnen av en mixer (annars strular det till sig) och tillsätt dadlar, vanilj och salt. Pulsa tills du har en klibbig men fortfarande något chunky massa.
2. Klä bottenskivan av en springform med plastfolie och pressa ut massan jämnt i bottnen.
Fyllning
1. Smält oljan över ett vattenbad.
2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga.
3. Mixa olja, nötter, sirap, limezest, limejuice, lavendel och blåbär tills du har en riktigt slät kräm. Var försiktig så att mixern inte blir överhettad. Testa dig fram med lavendeln; du ska bara ana smaken eftersom den ger mer smak efter ett tag.
4. Häll fyllningen över bottnen och låt stå i frysen minst 8 timmar.
5. Tina kakan 30 minuter innan du skär upp den, samt ytterligare 30 minuter före servering. Dekorera med blåbär, blommor och små limeskivor.
Läs mer: Sockerfritt bubbel – perfekt till sommarfesten
Foto: Angelica Zander