Lär dig allt om flytningar

De är bra för dig! Här är ALLT du behöver veta om flytningar

Vi pratar om svett, mens och andra kroppsvätskor utan att höja på ögonbrynen men när det kommer till flytningar blir många plötsligt knäpptysta. Dags att ändra på det.

Ordet flytning, dess innebörd och existens är laddat för många kvinnor. Ingen vill riktigt prata om det eftersom många tror att flytningar är ett tecken på att fiffi inte mår bra.

Well, så är det inte.

Flytningar är bra ju. Varför?


De gör slemhinnorna i snippan fuktiga och håller den därför också ren och skyddar mot infektioner. Men visste du att flytningar faktiskt är helt olika beroende på var i din menscykel du är?

Ägglossning: Då brukar det komma mer flytningar och de är oftast genomskinliga och lite halkiga. Det här beror på att din kropp gör sig redo för att göra barn helt enkelt. Sekretet ska göra det lättare för spermierna att överleva inne i dig och göra det lättare att kämpa sig fram till ägget.

Före och efter mens: Då kan flytningarna vara lite brun-ish i färgen. Det här beror helt enkelt att det finns mens i snippan. Inga konstigheter.

flytningar jobbigt

Har du mycket flytningar och besväras av det? Använd trosskydd eller byt trosor lite oftare! Om du är orolig över att det är onormalt mycket – hör av dig till en läkare eller gynekolog!

Men när är det inte som det ska då? Om du just har haft sex och flytningar ändras kort efter det kan det vara ett tecken på att du har fått en könssjukdom. Andra jobbiga grejer som ger flytningar är:

Svamp: Förutom att det känns som att det brinner så ger svamp ofta en vit och grynig flytning. Men kruxet är att den också kan vara tunn och klar.

Klamydia: Om du har klamydia så svider det en hel del när du kissar. Du kan också få mer flytningar som ibland kan vara blandade med blod.

Bakteriell vaginos: Här kan flytningarna lukta illa och vara ganska grå i färgen.

Hur mycket flytningar man har är väldigt individuellt och kan bero på olika saker. Som vi skrev tidigare så ökar flytningar när du har ägglossning men också om du är gravid och av vissa preventivmedel.


Om du är orolig för dina flytningar, tveka inte att kolla upp det.  Du ska inte behöva oroa dig i onödan eller vara obekväm. Vänd dig till din vårdcentral.

Ta hand om dig!

Foto: IBL

Källa: UMO