Stor guide: Så skriver du ett förlossningsbrev

Stor guide: Så skriver du ett förlossningsbrev

Förlossningen närmar sig och snart ska du äntligen få möta din nya bebis. Samtidigt ska den ju ut… Ett förlossningsbrev kan hjälpa dig att förbereda dig och få kontroll över alla tankar och känslor.

Läs också: 15 saker du vill ha i BB-väskan – och 8 du kan lämna hemma

Hur skriver man ett förlossningsbrev? Idag är det många som väljer att skriva ett brev till vårdpersonalen på förlossningen. I det kan du formulera dina tankar och önskemål och berätta om dig som person (och din eventuella partner eller medföljande) och hur du kan stöttas och peppas på bästa sätt.

Ett sånt här brev är inget krav, personalen på förlossningen har tillgång till din journal från banmorskemottagningen, med de tankar du tagit upp där – och så kan du ju prata med dem.

Men det kan ändå finnas en poäng att tänka igenom hur du och din eventuella partner känner kring förlossningen hemma i lugn och ro – inte mitt i hetluften. Som en mental förberedelse (och så att ni blir ett team om ni är två). Prata gärna igenom brevet med din barnmorska på MVC innan förlossningen.

Tänk på att alla förlossningar är olika och att det är omöjligt att planera exakt hur det kommer bli. Oavsett vad som står i ditt brev måste personalen låta din och bebisens säkerhet komma först. Inte minst: självklart får du ändra dig väl på plats.

Skriv gärna personligt (inget är för pinsamt för att skrivas ner!) och hur långt du vill – men tänk på att personalen kan få svårt att hinna läsa om det blir FÖR långt.

Vi har sammanställt råd från 1177, barnmorskor och kvinnor som själva fött barn och listar här vad du kan ta med i ditt brev (men ta bara med det som känns viktigt för dig).

Läs också: Här är bebislådan som kommer att få dig att vilja flytta till Finland


Så här kan du skriva ett förlossningsbrev 

Vem du är

Ditt namn och personnummer så att förlossningspersonalen vet vems brevet är. Gärna namn på eventuell partner och/eller annan medföljande.

Din personlighet

En kort beskrivning av dig som person (eller er som par): styrkor och svagheter, tankar, känslor och förväntningar. Vad du ser fram emot.

Hur du vill bli informerad

Vill du veta mycket detaljer om vad som händer eller helst så lite som möjligt?

Hur du vill bli stöttad och motiverad

Vilket slags stöd, bekräftelse och uppmuntran vill du ha? Vad du vill höra som kan hjälpa dig att orka?

Dina tankar om smärtlindring

Hur ser du på smärta och vilka smärtlindringar vill du helst ha, vill du bli peppad att avstå helt – eller ha så mycket som möjligt?

Om du är orolig eller rädd för något

Finns det någon oro du vill få extra stöd för, eller är du till exempel nålrädd? Kanske vill du ha tydliga instruktioner från barnmorskan för att minska risken att spricka?

Fler önskemål kring förlossningen

Om du hinner: vill du ha lavemang? Vill du föda i någon speciell ställning, använda förlossningspall, bada mycket eller lyssna på musik? Är det okej om studenter eller praktikanter är med? Hur ser du på manliga barnmorskor? Vill du att din partner ska ta emot bebisen? Vill du ha sen avnavling?

Tidigare erfarenheter

Finns det tidigare erfarenheter som kan påverka förlossningen: något du hört och läst eller varit med om? Har du fött barn tidigare och vill nämna något om det?

Bra att veta och övriga tankar

Eventuella sjukdomar och allergier som kan påverka ska stå i din journal men du kan såklart ta med det för säkerhetsskull.

Vem som följer med

Vad har din eventuella partner eller medföljare för önskemål, tankar, rädslor och drömmar kring förlossningen? Hur fungerar den personen i olika situationer? Har den några sjukdomar eller allergier som förlossningspersonalen kan behöva känna till?

 

Foto: Unsplash