Handsprit är inte effektivt mot corona menar Agnes Wold

Agnes Wold: ”Därför skyddar inte handsprit mot corona”

Under pandemiåret har handsprit använts som aldrig förr. I var och varannan handväska ligger en minihandsprit och i varje affär är handsprit regel snarare än undantag. Trots detta menar svenska experter att handsprit inte skyddar mot corona. Det här är varför.
5 aktuella frågor och svar om covid-19
1:56

Efter reklamen: 5 aktuella frågor och svar om covid-19

(1:56)

Slå på ljud

Agnes Wold, professor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är en av de svenska experter som menar att handsprit har litet skydd mot covid-19.

– Det har aldrig funnits några ordentliga belägg för att handsprit har någon effekt, säger hon.

Hur kommer det sig att handsprit inte skyddar mot covid-19?

– Virus kan inte röra sig utan måste hamna rätt från början. För att smitta måste alltså viruset från början hamna på de celler i luftvägarna som ska bli infekterade. Detta sker via att en människa andas ut virusinnehållande droppar och en annan människa andas in dem. Smitta via händerna är förmodligen ovanligt och inte särskilt relevant.

Varför ska man använda handsprit mot corona?

Handsprit används och är viktigt i sjukvården, anledningen till detta är att bakterier inte ska flyttas över via människor.

– För detta ändamål är handspriten jätteviktig men det finns ingen stark forskning som visar att det skulle vara viktigt för att bromsa överföringen av luftvägsvirus, säger Wold.

Om det inte finns belägg för att handsprit skyddar mot covid-19, hur kommer det sig att det blivit så välanvänt?

– Allt kommer från WHO från början. Man började att förespråka handsprit redan under svininfluensan. Användningen av handsprit är lite samma som med munskydd, det förespråkas även om forskningsbeläggen inte är särskilt starka. Detta visar på att forskningen är eftersatt vad gäller smittspridningsvägar.

Fler experter instämmer i det Agnes Wold skriver. Redan i somras uttalade sig Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet och infektionsöverläkare vid Akademiska sjukhuset, i frågan.

– Handsmitta är klart överskattad jämfört med luftsmitta. Det här är ett luftvägsvirus. Det handlar om att du andas på någon, sjunger på någon eller hostar på någon, sa han då till Svenska Dagbladet.

Agnes Wold vill dock lägga in en brasklapp.

– Det går aldrig att bevisa att något helt saknar effekt men vet man något om infektioner och smittspårning förstår man att handsprit inte är något särskilt väsentligt skydd mot covid-19, säger Wold.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Kan man resa utomlands i sommar? Så ser det ut på 10 favoritresmål
Coronavaccin effektivt för gravida – skyddet förs vidare till foster
Nya tidsplanen: Då får du ta covid 19-vaccinet – baserat på var du bor