Hanna kämpar för att lyfta förlossningsskador – blev kallad "mediahora"

Hanna kämpar för att lyfta förlossningsskador – blev kallad "mediahora"

Genom sin blogg vill Hanna Öhman lyfta problemet med förlossningsskador. Men det ärliga berättandet leder till nedsättande kommentarer om att hon är en "mediahora" och bidrar till förlossningsskräck.

Läs mer: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min fitta?

Hon driver en av Norrbottens största bloggar och berättar där öppet och ärligt om sina förlossningsskador och konsekvenserna av dem. Hanna Öhman är även en av initiativtagarna till nätverket ”Våga vägra förlossningsskador” och vill genom detta få igenom en förändring för framtida födande kvinnor.

I samband med att Hannas dotter föddes 2011 fick hon en sfinkterruptur, vilket innebär att man spricker hela vägen från slidöppningen till analen. Hon hade ett hål i tarmen som läckte ut avföring och slaggprodukter. Sedan dess har hon opererats 25 gånger och i dag har hon en stomipåse. Hennes blogg om vardagen med förlossningsskador lockar många läsare men inte ens Hanna är besparad hat och nedsättande kommentarer. I ett blogginlägg berättar hon om mötet med en person som kallade henne för ”mediahora”.

– Jag bor i en ganska litet samhälle med få invånare, alla känner alla. Jag vet att det jag gör skapar reaktioner men ingen har tidigare sagt något till mig face to face, säger Hanna till Baaam.


Kommentaren tog hårt på Hanna som kämpar för att andra kvinnor ska få en bättre förlossningsvård än vad hon fick.

– Det var fruktansvärt. Jag kände att det inte var värt det och ville ge upp. Jag tror att eftersom jag är så öppen med allt jag känner och går igenom tror folk att de kan säga vad som helst och jag kan ta det. Men det spelar ingen roll hur stark jag är, att få höra sådana saker är alltid jäkligt tufft.

Läs mer: Barnmorskan: ”Vi kan inte längre blunda för förlossningsskadorna”

Efter blogginlägget har Hanna fått en ursäkt av personen som fällde kommentaren. Men varje vecka rullar de negativa åsikterna in, ofta från andra kvinnor.

– Kommentarerna handlar framför allt om att jag skapar förlossningsrädsla och är en av orsakerna till att fler väljer planerade snitt. De tycker att jag borde vara tyst istället för att skrämma upp andra kvinnor.


Hanna menar att vi måste prata om förlossningsskador för att kunna skapa en bättre vård för andra födande kvinnor. Och det är just därför som bloggen och ärligheten är så viktig, tycker hon.

– Om vi inte belyser det nu utan fortsätter att tiga får vi aldrig igenom en förändring. Vi behöver det för att framtidens födande kvinnor ska kunna möta en förändrad vård. Tänk på dina vänner som ska ha barn, på dina systrar och döttrar, säger hon.

Och förändring börjar med just det – uppmärksamhet och debatt.

– Kan man få en framtid där förlossningsskador aldrig sker är det fantastiskt. Men det kommer alltid att finnas någon som blir skadad och när det väl händer måste det finnas kompetens inom vården. Man ska inte behöva söka hjälp år ut och år in, det är inte okej.

Foto: Privat