
Här är 7 smarta tips som gör ditt påskägg nyttigare (och finare!)
Nu är årets största godishögtid – påsken – här. Om du vill äta något gott, men ändå vara nyttig har vi några tips!
Välj torkad frukt istället för godis
Frukt är visserligen inte godis, men torkade jordgubbar och torkad mango är ändå rätt nära. Mycket socker, visst, men mindre än i godis och med massor av vitaminer och mineraler på köpet.
Byt ut gelégodiset mot mörk choklad
Mörk choklad är mycket lyxigare än de där tråkiga gelégodisarna som ändå mest känns som utfyllnad. Nyttigt är det också. Flera studier har visat att kakao har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och det beror inte bara på det höga innehållet av antioxidanter. Huvudorsaken är troligen enzymet ACE som bland annat reglerar blodtrycket, enligt en studie vid Linköpings universitet. Något förenklat kan man faktiskt säga att mörk choklad är lite som blodtrycksmedicin.
Fyll med cashewnötter
Cashewnötter är rika på protein och hälsosamt, omättat fett. Goda är de dessutom. Perfekta att fylla upp med.
Baka egna mini-rawfoodbollar
Inte nog med att de innehåller mycket mindre socker än traditionellt godis, de innehåller också bra fetter och protein om du bakar med ingredienser som dadlar och cashewnötter. Dadlar skyddar dessutom mot hjärt- och kärlsjukdomar, enligt forskare vid Technion-Israel Institute of Technology. Gör bollarna små så de passar i ett lite mindre påskägg. Slå in dem i fint silkespapper för att minska kladdet och skapa en härlig känsla.
Testa! Recept – 3 sorters rawfood-bollar
Ge bort en biobiljett…
Toppa innehållet med en biobiljett! Just att blanda ätbart med andra små överraskningar gör ägget så mycket roligare och mer överraskande.
… Eller ett fint smycke
Ännu en oätbar ingrediens, men garanterat minst lika uppskattad. Det allra enklaste lilla H&M-smycke känns rätt kul i ett påskägg.
Rulla några snickersbollar
En bra godismix kräver en dos sälta. Istället för lakrits, testa de här sötsalta snickersbollarna. Gör dem små, som godisbitar, och slå in i fint silkespapper.
Mumsiga recept: Baka hälsosamt – hälsobloggarens favoritrecept
Foto Thinkstock
