Corona – vanligaste symptomen

Här är de 4 vanligaste symtomen på covid-19 och ordningen de dyker upp i

Forskare har nu uppdaterat de vanligaste symtomen på covid-19. I den här ordningen dyker de oftast upp – och så här skiljer de sig från symtomen vid vanlig influensa.

Vid vanlig säsongsinfluensa brukar det första symtomet i regel vara hosta. Därefter kan man få feber. Men covid-19 är det tvärtom – feber är det första och vanligaste symtomet på att man har blivit smittad. Först därefter kommer hosta, på delad andraplats tillsammans med muskelsmärta.

Forskare menar att det är viktigt att känna till skillnaden mellan symtom, och ordningen de dyker upp i, för att kunna skilja de två sjukdomarna åt och sätta in rätt behandling i tid.

För att kunna förutsäga ordningen som covid-19-symtomen dyker upp i har forskarna analyserat data från drygt 55 000 bekräftade fall av covid-19. Man har sedan jämfört dem med data om symtomen vid influensa.


I den här ordningen kommer symtomen på covid-19

  1. Feber
  2. Hosta och muskelsmärta
  3. Illamående och kräkningar
  4. Diarré

När det gäller säsongsinfluensa kommer hostan först, ofta i sällskap med frossa och ryggont, det vill säga symtom som inte brukar förknippas med covid-19. Även nysningar och nästäppa är ovanligt vid covid-19.

Vid coronasmitta kan man också få symtom som inte brukar förknippas med influensa. Det gäller bland annat lukt- och smakbortfall och hudutslag.


Man kan få covid och influensa samtidigt

Även om listan är en viktig vägledning när man ställer diagnos, är det viktigt att komma ihåg att listan inte är huggen i sten, påpekar forskarna. Alla covidsmittade får inte alla symtom på listan, och alla får inte heller feber. Dessutom kan det ta mellan två dagar och två veckor innan man utvecklar symtom. Man kan även drabbas av covid-19 och säsongsinfluensa samtidigt, vilket komplicerar det hela ytterligare.

Foto: TT

7 frågor och svar om coronavaccinet
Slå på ljud

Nya corona-restriktioner – så påverkar de din vardag

Så smittar corona – trots att du inte har symtom

Utsvulten på beröring? 5 saker som kan hjälpa