Här är decembers allra bästa mat

1. Betor

Rödbetan är rik på kostfiber som hjälper till att få fart på tarmarna – vilket kan behövas efter en matig jul. Dessutom ser fibermängden till att höja ditt blodsocker långsammare vilket resulterar i en mer balanserad energinivå och en längre mättnadskänsla.

2. Blodapelsin

För att komma i en riktigt mysig julstämning dekorerar många sina apelsiner med nejlikor – men glöm inte blodapelsinen! Den är söt, mild och full av nyttig C-vitamin och antioxidanter som kan hjälpa mot inflammationer.

Toppentips i juletid: Snabbaste sättet att skala en apelsin utan kladd

3. Brysselkål

För många har brysselkål en given plats på julbordet. De här små, gulliga kålhuvudena är fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

4. Klementiner

I sann julanda ska hela hemmet dofta citrus och den återkommande inredningsdetaljen är gyllene klementinskal lite överallt. Förutom att den här frukten är så god så är de rika på C-vitamin – en enda klementin ger dig 60 procent av din dagliga dos!

För den vintertrötta: Här är dofterna som får dig att vakna på ett kick

5. Persimon

Men sin söta smak är den lilla frukten persimon, även kallad sharon, ett perfekt substitut för godis. I Japan och Kina används frukten även i medicinsk syfte, bland annat för hosta och högt blodtryck.

6. Grönkål

Denna vackert mörkgröna kålen smakar som allra bäst nu! För hälsojunkien är grönkålen toppen – den passar lika bra i smoothies som till middag och smakrika chips.

Relaterat:
Så blir du kompis med kålen!
Recept: Detox-smoothie med grönkål och ingefära
Öka hållbarheten – förvara frukt och grönt på rätt sätt

Foto: All Over Press