Här är den mest effektiva träningen mot stress

All träning är bra mot stress, men vissa träningsformer är mer effektiva än andra. Överläkaren i psykiatri Anders Hansen tipsar om hur du bäst ska träna för att minska stressen.

Att träning hjälper mot ångest och stress kan nog många vittna om, men visste du att vissa träningsformer är mer effektiva än andra?

Läs även: Så ser den perfekta löprundan ut

Anders Hansen, överläkare i psykiatri och expert på träningens påverkan på hjärnan, säger till Vardagspuls att den mest effektiva träningsformen mot stress är att springa regelbundet. Konditionsträning är mer effektivt mot stress än styrketräning, och hans rekommendation är att springa i cirka 30 minuter två till tre gånger i veckan.

– Det viktigaste är att du får upp pulsen ordentligt. Det är då träningen gör verklig skillnad. Du får en viss effekt med vardagsträningen, om du till exempel går av bussen en hållplats tidigare varje dag, men vill du bli riktigt stressresistant krävs mer än så, säger Anders Hansen.

Läs även: Ont i knäna vid löpning? Här är 6 vanliga orsaker!

Han har själv märkt av skillnaden efter att han i somras slutade med sin regelbundna löpträning.

– Jag har nästan alltid rört på mig så jag brukar inte känna av effekten. Men under de där veckorna kände jag tydligt hur jag blev mer känslig för stress, säger han.

Styrketräning är dock inte helt ineffektivt enligt Anders, musklerna kan nämligen hjälpa kroppen att få bort ett av de ämnen som skapas vid stress och rena blodet från den skadliga stressen.

Läs mer:
Mia Skäringer hyllas för känslosamt inlägg om stress och utbrändhet
11 sätt att bli stressfri – utan meditation och terapi
Knepen som gör löpningen lättare (även för dig som inte gillar att springa)

Foto: Thinkstock, IBL