Här är maten som gör dig mindre deppig

Maten påverkar hur du mår, mer än vad du kanske tror. Genom att göra vissa förändringar i din kost kan du faktiskt hjälpa dig själv att må bättre psykiskt i vardagen. Att äta en kost med mycket fibrer och mindre mättat fett är ett bra sätt för att boosta humöret.

Läs mer: 5 morgonrutiner som får dig att må bättre

Här är maten som får dig att må bra:

 • Vitamin B12 och folsyra
  Dessa två vitaminer verkar kunna förebygga sjukdomar i centrala nervsystemet, humörstörningar och demenssjukdomar. Folsyra förekommer i bönor och grönsaker medan vitamin B12 finns i kött, fisk, fågel och mejeriprodukter.
 • Frukt och grönsaker
  Frukt och grönsaker innehåller många viktiga näringsämnen och antioxidanter som bidrar till en bättre hälsa. Rekommendationen är att vi ska få i oss fem portioner av frukt och grönsaker varje dag.
 • Selenrika livsmedel
  Selen är en mineral som fungerar som en antioxidant i kroppen och hela korn är en utmärkt källa till selen. Genom att äta flera portioner av havregryn, råris eller hela korn i bröd så kan du komma upp i 70 mikrogram selen på en dag. Dagsrekommendationen ligger på cirka 55 mikrogram per dag. Bönor och baljväxter, magert kött, fettsnåla mejeriprodukter, nötter, frön och skaldjur innehåller höga halter av selen.
 • Fet fisk
  Flera studier har visat att de som äter mycket fisk, särskilt fet fisk som lax, som är rik på omega-3 fettsyror löper lägre risk att få symtom på depression
 • D-vitamin
  Undersökningar visar ett samband mellan låga serumnivåer av vitamin D och ökad risk att drabbas oftare av fyra humörstörningar: PMS, säsongsbetonad depression, humörsvängningar och depression. Den största källan till D-vitamin är solen, men några livsmedel som innehåller mycket av vitaminen är fet fisk, nötlever, ost och äggulor.
 • Mörk choklad
  Mörk choklad har effekt på hjärnans må-bra-kemikalier – serotonin och endorfiner. Hjärthälsan påverkas också positivt av mörk choklad så mindre mängder mörk choklad med hög kakaohalt kan vi lägga in i vår dagliga kost. Ät max 30 gram mörk choklad med en hög kakaohalt per dag.

Läs mer: 7 tips: Såhär bygger du upp din självkänsla

Du bör undvika större mängder av mättat fett, alkohol och koffein om du vill förbättra ditt mående.

Källa
Foto: All Over Press