Här är maten som gör dig mindre deppig

Här är maten som gör dig mindre deppig

Maten påverkar hur du mår, mer än vad du kanske tror. Genom att göra vissa förändringar i din kost kan du faktiskt hjälpa dig själv att må bättre psykiskt i vardagen. Att äta en kost med mycket fibrer och mindre mättat fett är ett bra sätt för att boosta humöret.

Läs mer: 5 morgonrutiner som får dig att må bättre

Här är maten som får dig att må bra:

 • Vitamin B12 och folsyra
  Dessa två vitaminer verkar kunna förebygga sjukdomar i centrala nervsystemet, humörstörningar och demenssjukdomar. Folsyra förekommer i bönor och grönsaker medan vitamin B12 finns i kött, fisk, fågel och mejeriprodukter.
 • Frukt och grönsaker
  Frukt och grönsaker innehåller många viktiga näringsämnen och antioxidanter som bidrar till en bättre hälsa. Rekommendationen är att vi ska få i oss fem portioner av frukt och grönsaker varje dag.
 • Selenrika livsmedel
  Selen är en mineral som fungerar som en antioxidant i kroppen och hela korn är en utmärkt källa till selen. Genom att äta flera portioner av havregryn, råris eller hela korn i bröd så kan du komma upp i 70 mikrogram selen på en dag. Dagsrekommendationen ligger på cirka 55 mikrogram per dag. Bönor och baljväxter, magert kött, fettsnåla mejeriprodukter, nötter, frön och skaldjur innehåller höga halter av selen.
 • Fet fisk
  Flera studier har visat att de som äter mycket fisk, särskilt fet fisk som lax, som är rik på omega-3 fettsyror löper lägre risk att få symtom på depression
 • D-vitamin
  Undersökningar visar ett samband mellan låga serumnivåer av vitamin D och ökad risk att drabbas oftare av fyra humörstörningar: PMS, säsongsbetonad depression, humörsvängningar och depression. Den största källan till D-vitamin är solen, men några livsmedel som innehåller mycket av vitaminen är fet fisk, nötlever, ost och äggulor.
 • Mörk choklad
  Mörk choklad har effekt på hjärnans må-bra-kemikalier – serotonin och endorfiner. Hjärthälsan påverkas också positivt av mörk choklad så mindre mängder mörk choklad med hög kakaohalt kan vi lägga in i vår dagliga kost. Ät max 30 gram mörk choklad med en hög kakaohalt per dag.

Läs mer: 7 tips: Såhär bygger du upp din självkänsla

Du bör undvika större mängder av mättat fett, alkohol och koffein om du vill förbättra ditt mående.

Källa
Foto: All Over Press