Här är misstaget du begår när du följer ett recept

Låt oss säga att du ska baka något du inte gjort förut och trots att du lägger ner mycket tid på genomförandet blir det inte som förväntat. Det beror troligtvis på en vanlig tabbe som enligt den brittiske tv-kocken Alton Brown ligger bakom omkring trettio procent av alla matalagningstabbar i köket.

Vad är det då du gör fel? Jo, du läser inte receptet tillräckligt noga. Ofta handlar det om små, men oerhört viktiga, skillnader på det som står i receptet och det du kanske faktiskt gör.

Läs mer: Järnbrist – 6 tecken du bör vara uppmärksam på

1. Sätt dig ner
Läs igenom receptet ordentligt innan du sätter igång. Anteckna ingenting utan läs bara, ta in dig av det som står.

2. Läs igen
Det låter kanske aningen larvigt, men läs receptet igen. Denna gång bör du anteckna, det kan handla om hur varmt eller kallt smöret ska vara när det blandas i eller liknande.


3. Samla ihop utrustningen

Se till att du har alla verktyg eller maskiner som krävs för att faktiskt utföra rätten. Det vore tråkigt om du i sista skedet av pastatillverkningen märker att du till exempel saknar den rätta pastamaskinen och tvingas kompromissa fram en annan lösning.

4. Samla ihop ingredienserna
Ta fram alla ingredienser och ställ dem i anslutning till din arbetsyta. Du vill ha allting samlat och nära. På det här sättet ser du dessutom, innan du börjar, om du saknar något och i så fall behöver gå och handla. Notera här att de flesta som skriver recept listar ingredienserna i den ordningen de dyker upp i receptet.

5. Var systematisk

Gör sakerna i rätt ordning, ta det lugnt och se till att du håller ordning och reda på alla ingredienser och steg i receptet.

6. Lita på dina sinnen
Om du bakar och kakorna ska vara gyllenbruna och dofta på ett visst sätt, lita på det då. Din förmåga att känna doft och att se resultatet är rimligare att följa en exakta minutangivelser.

Läs mer:
3 anledningar till att sluta salta
5 underbara sätt att söta kvarg
Nya emojis du bara måste ha!