Här är några av fördelarna med att skaffa barn efter 35

Att skaffa första barnet när du passerat 35 är inte helt okontroversiellt. Tvärtom, räkna med att behöva stå ut med kommentarer och åsikter. Baaams Karin Nordin berättar hur det var för henne – och om fördelarna med att vänta.

När jag hade passerat 30-strecket med några år och fortfarande inte skaffat barn började människor tycka att jag var konstig. Jag minns för ett par år sedan när en gammal bekant sa att ”Jaha, så det blev djur för dig.” Som om det var kört, för att jag var 35 och inte hade barn. Och som om djuret vore en ersättning för barn.

Det var bara en av alla dumma kommentarer från människor som tror att en kvinnas mening med livet är att bli mamma. Känslan att min omgivning verkade se mig som en enda intensivt tickande livmoder, på väg att gå förlorad, var verkligen inte särskilt skön.

Många undrar varför kvinnor som passerat både 30 och 35 väljer att vänta med barn. Själv väntade jag till 36 och födde mitt första barn vid 37 års ålder. Många undrar hur man ”vågar vänta” så länge. Newsflash: Det finns mycket annat underbart man kan göra med sitt liv, som inte involverar barn.


Och det blir allt vanligare ”att vänta” med första barnet. I USA är idag förstagångsmammorna som passerat 35 fler än de under 25, enligt Office for national statistics. Mammor över 35 står för 21 procent av alla födslar medan de under 25 utgör 20 procent. Trenden går att applicera på hela västvärlden.

Visst är graviditeter lite senare i livet förknippade med risker. Förutom att fertiliteten börjar sjunka i trettioårsåldern, och ännu mer dramatiskt vid 35, så ökar risken för missfall och komplikationer.

Men det finns trots allt även fördelar med att skjuta på barnafödandet. Låt oss fokusera på dem.


Lång tid av vuxenliv i fullständig frihet

Du har haft många vuxna år för dig själv, med dig själv. Du har kunnat resa, festa, jobba, njuta av sovmorgnar och ägna dig åt dina intressen precis hur mycket du vill. Utan att behöva ta hänsyn till någon annan. För gud, vad jag har njutit av mina sovmorgnar – medan många jämngamla hängt i en sandlåda. Plus alla sena nätter, långa ridturer och spontana resor.

Du är stark

När du passerat 35 har du samlat på dig massor av levt liv, vilket gett dig livserfarenhet och styrka. Som exempel vågar du stå upp för barn- och graviditetsrelaterade beslut som inte anses politiskt korrekta i alla miljöer, som att välja kejsarsnitt, att träna eller inte träna, att inte amma eller att amma jättelänge… Du struntar rätt mycket i vad folk tycker.

Du är prestigelös

Med åldern, och den ökade självsäkerheten som följer, minskar behovet av att hävda sig. Det gör det lätt att hantera alla ”goda råd” och om du behöver hjälp har du dessutom inga problem att be om det. Du vet att du inte har koll på allt. Och du är okej med det.

Du kommer inte att krisa

Du har hunnit med en hel del kul i ditt liv. Risken att du plötsligt får panik, känner dig låst och börjar längta tillbaka till en mer wild and crazy singeltillvaro dröjer förmodligen några år. Och då är ju barnet ganska stort.

Ålderångesten bromsar in

Det kan låta motsägelsefullt, men en graviditet får dig att känna dig lite yngre. Du bär på ett nytt liv, känslan är speciell. När barnet är väl är fött har du inte tid att åldersnoja. Eller fundera på rynkor. En sak till, jag har aldrig haft så mycket som energi som under min graviditet. (tack, järntabletter). Glöm påståendet att äldre mammor är trötta.

Du har samlat på dig kunskap

Återigen, en 22-årig mamma kan såklart ha precis samma koll som en äldre. Men vid 37 sitter du på en rejäl bank av livserfarenhet att använda dig av när du uppfostrar en ny liten människa. Det kan väl aldrig vara fel?

Viktigast av allt: Försök strunta i alla som talar om för dig att ”det börjar bli dags att skaffa barn nu” eller att ”barn är meningen med livet”, på olika mer eller mindre subtila sätt. Det är ditt eget beslut om du skaffar barn och när. Alltid. Och kom ihåg att det finns massor av saker som är viktigare än din ålder, när du väljer att bli förälder.

Det är din kropp, ditt liv och bara du vet när den rätta tiden just för dig är, om du någonsin vill ha barn.

Och vad som är meningen med livet, det vet förmodligen ingen.


Missa inte: Härligaste videon ever – Margaux filmade hela sin förlossning
Foto Thinkstock