Här är yogan som hjälper mot mensvärk

För många är mensvärk en plågsam upplevelse som måste genomlidas alltför ofta – men ny forskning ger dig ytterligare ett sätt att lindra värken. Yoga!

De som varje månad kurar ihop i fosterställning, bäddar ner sig i sängen och sträcker sig efter varmvattenflaskan och värktabletterna vet – mensvärk är inte roligt. Alla har vi olika sätt att lindra värken på, och nu kan du skriva upp ett till på listan.

Läs mer: Video: 3 korta yogapass som får dig att somna snabbare

Ny forskning publicerad i Journal of Alternative and Complimentary Medicine visar att yoga kan hjälpa mot mensvärken. Forskare undersökte hur en timmas yoga i veckan kunde reducera mensvärk bland de 40 deltagarna i studien.

20 av deltagarna deltog i 60 minuter långa yogaklasser varje fredag i 12 veckor, och varje tillfälle hade samma upplägg. Klassen började med 15 minuter solhälsningar, fem minuter savasana (död mans position), 10 minuter i katt-, cobra- och fiskpositioner, och till sist 30 minuter yoga nidra (en slags meditation).

Resten av de 20 deltagarna gjorde inte någon yoga, och efter 12 veckor upplevde yoga-utövarna betydligt mindre mensvärk jämfört med den andra gruppen.

Det allra bästa är att den här yogan är superenkel att göra själv – bara att börja testa!

Läs även:
Bästa träningen när du har mensvärk
Här är godiset som lindrar mensvärk
Yoga girls bästa hälsotips är så inspirerande

Foto: IBL