Har du jetlag? Här är maten som hjälper dig!

Har du jetlag? Här är maten som hjälper dig!

Det finns många livsmedel som boostar din inre klocka när du är hängig efter en lång flight.

Det kan ta tid att hitta en vettig dygnsrytm när man gjort en längre flygresa. Sömnproblem, huvudvärk och illamående är några symtom som uppstår vid jetlag och oftast behöver kroppen några dagar för att ställa om.

Hjälp din inre klocka på traven med särskilda livsmedel som höjer energin och förbättrar din sömn. Kolla in listan nedan!


9 livsmedel som hjälper mot din jetlag

1. Körsbär

Sött, gott och nyttigt! Körsbär är ett av få livsmedel som innehåller melatonin, ett naturligt sömnhormon som reglerar vår dygnsrytm och gör oss trötta. Efter flygresan funkar även torkade körsbär eller körsbärsjuice minst lika bra som färska!

2. Ingefära

Ingefära är en superrot för dig på resande fot. Förutom att det lindrar illamående och yrsel lugnar det också dig med orolig mage. Dessutom innehåller ingefära melatonin, precis som körsbär!

3. Bananer

Svårt att varva ner innan du ska sova? I bananen finns elektrolyter som balanserar saltnivån i din kropp och hjälper dig att slappna av. Skala och ät cirka en timme innan läggdags.

4. Gojibär

De röda små bären härstammar från Asien och är fullpackade av nyttiga aminosyror, vitaminer, antioxidanter och mineraler. Och ja, ett sådant näringsrikt bär är ett riktigt bra snack vid jetlag. Studier visar nämligen att gojibär förbättrar sömnkvaliteten.

5. Kiwi

Testa att inkludera kiwi i din kost om du ofta har sömnproblem. Att bara äta en om dagen räcker gott och väl menar forskare, som kunnat bevisa att det får oss att sova bättre. Detta tack vara hormonet serotonin i kiwin, som kroppen sedan omvandlar till melatonin.

6. Quinoa

Fullkornsprodukter som exempelvis quinoa är en utmärkt källa till protein och fibrer. En lunch som inkluderar fröt bär dig genom hela dagen när tröttheten slår till vid middagstid. Ett mycket bättre alternativ än koffein!

7. Selleri

Att bli uttorkad efter en lång flight är vanligt och då är det viktigt att återställa kroppens vätskebalans. Då ska du såklart dricka vatten, men livsmedel som innehåller mycket vätska är inte heller helt fel – till exempel selleri.

8. Paranötter

Nötter har ett högt energiinnehåll och är ett utomordentligt mellis när du reser. Den sydamerikanska paranöten i synnerhet, eftersom den innehåller selen, också det ett ämne som förbättrar sömnen.

9. Kummin

Kummin är inte bara en mumsig krydda, den är också en riktig hejare på att mota bort jetlagen. Kryddan har länge använts inom ayurvedisk medicin med välkända lugnande egenskaper. Så det är bara att börja krydda med kummin!

Läs mer:

Maten du alltid har hemma – baserat på ditt stjärntecken

Ketchupälskare se hit! Nu har Heinz gjort en lyxig Ketchupkaviar

Här är maten du uttalat fel hela livet

Foto: TT

Källa: Bustle