Hård natt? Bakfylla är faktiskt ett bra skäl att slippa träna

Hård natt? Bakfylla är faktiskt ett bra skäl att slippa träna

Vaknade du med tungt huvud i dag? Tänkte du bota ditt tillstånd med träning? Tänk till en extra gång om det är alkohol som ligger bakom ditt mående.

Av: Hanna Sundquist på kk.no

Auch … Vaknade du med torr mun, slapp kropp och ett huvud tungt som ett bowlingklot? Vi har alla varit där, dagen efter. En fräsch efter träning-känsla är precis vad du behöver nu. Men är det någon idé? Har träningen effekt? Ja, träning kan vara läkande för kroppen, men dagar som dessa finns det anledning att tänka om.

Läs även: Hälsoexpertens bästa bakisjuice


– Du har en baksmälla eftersom kroppen har utsatts för belastning. Du har tillfogat kroppen gift och nu arbetar den frenetiskt för att bli av med giftet. Om du tränar hårt i ett sådant tillstånd, kommer du utsätter din kropp till en ytterligare belastning, som bara bidrar till att bryta ner kroppen ännu mer. Det säger Kari Lossius, klinisk chef för Foundation Bergen Kliniker i Norge, till kk.no. Hon jämför baksmälla med feber.

Läs även: 22 fruktansvärda stadier du går igenom när du är bakis


– När du har feber vet du att du behöver koppla av för att få bättre. Samma sak med en baksmälla. Dagen efter ett intag av för mycket alkohol, är kroppen i ett tillstånd som kräver återhämtning. Ta det lugnt, ligg på soffan och ta hand om dig tills du är frisk igen, råder Lossius och lägger till:

– Och nästa gång du dricker alkohol, bör du påminna dig själv om hur äckligt det är en baksmälla. Sluta dricka två timmar före sänggåendet. Dansa på festen i stället för att dricka.

Föreläsaren, coachen och personliga tränaren Børge Fagerli stöder Loissius påstående att utbilda nästa dag.

– Det är sant att muskeluppbyggnad inhiberas av alkohol. Träningen, både samma dag och dagen därpå, påverkas negativt av alkohol.


Därför kan det vara klokt att skjuta upp träningspasset tills alkohol har lämnat kroppen och formen är tiptop igen.

– Baksmälla är trots allt en sorts förgiftning, och när kroppen måste arbeta för att bryta ner avfall är du mindre motståndskraftig mot stress, säger Fagerli.

Foto Unsplash