"Hur får jag smalare lår?"

Kan man fördela om fettet på kroppen och få smalare lår genom rätt träning och kost? Både ja och nej. Det finns faktiskt en träningsform som verkar vara överlägsen. Baaams expert förklarar.

FRÅGA: ”Kan man omfördela fettet på kroppen? Jag skulle vilja bli starkare men också mer proportionerlig och flytta fettet från låren till resten av kroppen. Kan rätt mat och träning på nåt sätt omfördela det lilla fett jag har?”
Katya

Emanuel Widmark, näringsfysiolog.

Emanuel Widmark, näringsfysiolog.

Näringsfysiologen Emanuel Widmark svarar:
– Fettdistributionen styrs av många faktorer men framförallt av vår hormonella status. Kvinnors östrogenproduktion gör framförallt att fettfördelningen styrs till rumpa och lår, men med det sagt så finns det såklart kvinnor som har mer fett på magen och så vidare.

Hormonproduktionen är svår att ändra på, men när det gäller träningen så kan vi faktiskt se att vissa typer av idrottare har mindre fett på låren än andra grupper.

Cyklister är till exempel en grupp som ofta har mindre fett på låren än många andra idrottare. Man har sett att under fysisk aktivitet så tenderar kroppen att bränna mest kolhydrater men det är alltid en liten andel fett som förbränns också, såklart. Detta fett kommer i större utsträckning från det område kring muskeln som arbetar. Jag vill dock inte kalla detta för punktförbränning!

Cyklister sägs vara den grupp av idrottare som har minst fett på låren.

Cyklister sägs vara de som har minst fett på låren.

Det är med andra ord inte så att du kan göra situps tre gånger i veckan och förvänta dig att fettet på magen försvinner. Märkbara resultat ser vi i princip bara på idrottare som tränar flera timmar om dagen och det är i ärlighetens namn inte rimligt för en vanlig motionär att träna så hårt.

Mitt svar blir därför lite otillfredsställande, eftersom det finns en lösning men 99% av befolkningen har inte den tid som krävs för att åstadkomma den typen av fysiologisk förändring genom så mycket träning helt enkelt. Mitt tips blir att styra om kosten och äta mer protein för att gynna muskeltillväxten och att träna mycket ben, och både styrke-, och konditionsträning, flera gånger i veckan och se vad som händer.

Läs mer
Video: Tuff träning som ger vältränare armar
11 sätt att göra träningen (ännu) roligare
9 knep som gör gymträningen lättare (även för dig som är nybörjare)
Fitnessprofilens ultimata övning för fast rumpa