Hur mycket socker får vanlig mat innehålla? Nya EU-regler kan bli aktuella

De flesta av oss känner till farorna med ett högt sockerintag. Nu kan EU vara på gång att sätta ett gränsvärde för hur mycket socker som egentligen får förekomma i vanlig mat.

Den europeiska myndigheten European Food Safety Authority, Efsa, har efter påtryckningar från det svenska Livsmedelsverket, tillsammans med de motsvarande myndigheterna i de nordiska grannländerna, beslutat att granska hur socker påverkar hälsan.

En stor anledning är de senaste årens forskningsresultat som visat samband mellan socker och hälsoproblem som övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och åldersdiabetes. Andelen tillsatt socker i maten ska maximalt vara tio procent enligt de nordiska näringsrekommendationerna. De nordiska livsmedelsmyndigheterna vill få EU att bestämma ett gränsvärde för hur mycket tillsatt socker som får förekomma i mat – och nu kan det bli verklighet.

Vi kan räkna med att de flesta kostexperter tar emot förslaget med öppna armar.

– Som alltid när det gäller kost måste vi prata dos när vi vill bedöma om något är farligt för hälsan eller inte. Pratar vi socker (sackaros) så äter vissa personer för mycket och det kan verkligen bidra till hälsoproblem, i form av ökat kaloriintag och ständigt höga insulinnivåer i blodet som kan leda till insulinresistens och diabetes typ 2 samt skada hjärta och kärl. Det gäller om vi har ett konstant intag av snabba typer av kolhydrater, säger Emanuel Widmark, nutritionist.

Läs mer om det dolda sockret här.

Av Ellinore Nilsson

Foto Thinkstock
Källa: Livsmedelsverket