Imposter syndrome – därför känner du dig som en bluff

Imposter syndrome – därför känner du dig som en bluff

Får du ofta känslan av att du är fejk – och tänker att du snart blir genomskådad? Då kan det vara läge att jobba bort tankarna, eftersom de väldigt sällan stämmer.

Brottas du också med en stark känsla av att dina framgångar beror mer på tur och tajming än faktiskt slit och skills? Eller en rädsla av att kollegerna och chefen ska upptäcka att du inte alls är så duktig som de verkar tro?

Då lider du av bluffsyndromet, eller imposter syndrome som det ursprunglingen benämndes av forskarna bakom begreppet.


Fenomenet är nämligen inte något nytt, det var psykologiforskarna Pauline Rose Clance och Suzanne Imes som ringade in problemet och gav det ett namn redan under 1970-talet.

Clance hade noterat att förvånande många av hennes mest framgångsrika studentkollegor inte tyckte att de var värda sina framgångar.

Gång på gång märkte hon att högpresterande personer i hennes omgivning, primärt kvinnor, tycktes avfärda sina framsteg som rena tillfälligheter – trots att det var uppenbart att de jobbat sig fram till framgången. Fenomenet fick namnet ”bluffsyndromet” och har varit i forskarnas intresse sedan dess.


Det är dock inte bara kvinnor som drabbas av detta, även män är representerade. Gemensam nämnare är dock att det ofta är högpresterande, och ironiskt nog väldigt kompetenta, personer. Man tror också att 70 procent av alla människor kan få en släng av dessa tankar någon gång under livet.

Är du för mycket i ”jag är en bluff-zonen”? Då riskerar du att hamna i en negativ spiral där du kan få pyspunka på din självkänsla. Lär dig känna igen tecknen och hur du kan tackla dem.


Du har hög risk att drabbas av bluffsyndromet om:

Du ser kritik som ett bevis på att du är dålig

Tänk på: Du är inte det du gör. Påminn dig själv om att ditt yrke och din person (tackolov) är två olika saker.

 

Du viftar bort dina framgångar som slump

Tänk på: Ta till dig resultatet av dina handlingar, oavsett utfall. Njut av framgång och skruva lite om resultatet inte blev som du tänkt dig.

 

Du är rädd för att misslyckas – trots att du sällan gör det

Tänk på: Släpp tankarna på perfektion, att ha fel är inte samma sak som att vara fel.

 

Du har svårt att ta emot komplimanger och beröm

Tänk på: Återigen, det är skillnad på din person och dina handlingar. Men har du gjort något bra? Ta emot positiv feedback och behandla dem som om du fått en present eller en blombukett.

Läs också:

Vet du din färgpersonlighet? Det borde du – och vi har testet
Oroar du dig hela tiden? Här är psykologens vardagsknep som funkar
Studie: Unga kvinnor vill jobba mindre – inte tjäna mer pengar

Källa: The Impostor Phenomenon: Overcoming the Fear that Haunts Your Success av Pauline Rose Clance
Foto: IBL