Ingrediensen du inte trodde fanns i mörk choklad

Ingrediensen du inte trodde fanns i mörk choklad

…de flesta mörka choklader innehåller nämligen mjölk. Och om inte det vore nog? Flera av de choklader som påstås vara helt mjölkfria innehåller oroande nog också mjölk.

Den senaste forskningen från The Food and Drug Administration (FDA) visar att 61 procent av de testade 94 mörka chokladkakorna innehåller mjölk. De produkter som ”kan innehålla mjölk” eller ”kan innehålla spår av mjölk” kom inte heller undan, 75 procent av dem innehöll mjölk. Och av de som uppgavs vara vegan-choklad innehöll 25 procent mjölk.

FDA genomförde undersökningen på grund av att flera personer fått dåliga reaktioner efter att ha ätit mörk choklad, även de som enligt innehållsförteckningen inte innehöll mjölk.

Enligt studien har mjölken inte tillsats avsiktligt, utan hamnat i den mörka chokladen då den tillverkats på samma fabrik som vanlig mjölkchoklad.

Så betyder detta att du måste ge upp mörk choklad helt och hållet om du har en mjölkallergi? Forskningen är inte gjord i Sverige och vi kan därför inte veta hur många procent av vår mörka choklad som innehåller mjölk. Men den Amerikanska forskningen är oroväckande, så om du vill vara helt säker på att du inte får i dig mjölk, är det förmodligen en bra idé att tacka nej till mörk choklad i framtiden.

Foto: All Over Press